Богослужбене особености празника Светога Јована Шангајског и Санфрациског

Празнични циклус емисија на таласима Радио-Беседе употпуњен је новим издањем емисије „Богослужбене особености празникâ српских светитељаˮ, коју смо посветили светом оцу нашем Јовану Шангајском и Санфрациском.

Свети Јован, епископ Шангаја, Западне Европе и Сан Франциска, био је човек молитве, мисионар, чудотворац, хранитељ гладних, исцелитељ болесних, учитељ, добротвор, али пре свега, човек христолике љубави. Михаило (како је било световно име Светог Јована Шангајског) рођен је 4. јуна 1896. године у Русији, у месташцу Адамовски у Харковској губернији. Потицао је из племићке породице, а његов отац Борис Максимовић био је српског порекла. Породица Максимовић избегла је у 18. веку у Русију пред најездом турских освајача. Српски језик у кући никада нису запоставили.

Познати по побожности, сину су на крштењу дали име по светом Михаилу. Још један члан породице Максимовић проглашен је за светитеља. Био је то свети Јован Тоболски, сибирски мисионар. Дечак Михаило Максимовић није био обично дете. Мало је говорио, мало је јео, није волео гимнастику ни плес, а његова француска дадиља прешла је, под дечаковим утицајем, у Православље. Много година касније епископ Јован ће записати: „Откад знам за себе, желео сам да служим правди и истини. Моји родитељи разгорели су у мени непоколебиву тежњу да се борим за истину, а душа се моја усхићивала примерима оних који су жртвовали свој живот за њу.”

Аутор емисије: катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email