Видовдан у Саборном храму у Новом Саду

Епископ бачки др Иринеј: „Видовдан је велики празник који сву нашу свест и савест узноси до висина јеванђелског поимања живота и спасења. То је призив свима нама да и ми будемо сведоци Христове вере и да у свом животу на земљи будемо на страни вечнога добра.ˮ

На празник Видовдан, у уторак, 15/28. јуна 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј началствовао је на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког Дамаскина, свештеног братства Саборног храма и новосадских ђакона.

После прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени владика Иринеј је у својој беседи указао на суштину молитвеног прослављања празника Видовдана, као и на феномен неразумевања појма опредељења за Царство небеско, те је, између осталог, рекао: „Појмови као што су Царство небеско су темељни, полазни појмови и у Светом Писму Новога Завета, али и кроз сву историју Цркве, у свим народима, па и у нашем, српском народу. То није нешто што је настало тек са кнезом Лазаром или са битком на Косову пољу него је и претходило, као Завет Светога Саве, пре тога Завет свете браће Ћирила и Методија, пре тога светих Отаца и светих апостола, а, у крајњој линији, једини, вечни и непролазни Завет и заједница људи са Богом јесте Христов Нови Завет, јесте почетак новог квалитета не само односа него јединства, прожимања – можемо условно рећи – божанског и човечанског у једној богочовечанској Личности, Личности Христовој, у Његовом богочовечанском Телу, Цркви Његовој. Црква није само нешто божанско – била би онда нама недоступна и непозната – а није ни нешто само људско, као што самозвани псеудокритичари мисле, видећи у бољем случају у Цркви националну институцију, а у горем случају неку масовну невладину организацију коју они нису у стању да покоре и потчине својим циљевима и интересима. Црква је, дакле, богочовечанско Тело Христово. Сви смо ми, по дивној слици коју пружа апостол Павле, удови тога једнога богочовечанског Тела. Видовдан је, дакле, велики празник, празник који сву нашу свест и савест узноси до висина јеванђелског поимања живота и спасења. То није никакав национални мит, а још мање нешто што заслужује подсмех, како верују, сажаљења достојни, наши савременици и саплеменици. То је призив свима нама да и ми будемо сведоци Христове вере – јер, реч мученик првобитно је значила сведок – и да се потрудимо да у маломе, у својим свакодневним поступцима у свом животу на земљи такође будемо на страни вечнога добраˮ, нагласио је Епископ бачки г. Иринеј.

После заамвоне молитве, уз саслужење свештенства и ђаконства, Преосвећени владика Дамаскин је служио парастос свим нашим војводама и војницима који су свој живот положили за веру и отаџбину, од Косовског боја до данас.

Print Friendly, PDF & Email