Прослава Марковдана у Епархији бачкој

Кула – У Недељу мироносица, 25. априла / 8. маја 2022. године, на празник Светог апостола и јеванђелиста Марка, свечано је прослављена слава истоименог храма у Кули. Прослава храмовне славе почела је служењем празничног бденија уочи празника. Бденије је служио презвитер Данијел Кобиљски, парох сивачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После бденија, уприличен је пригодан културно-уметнички програм у којем су учествовали Eтно-група „Исконˮ, Eтно-група Музичке школе у Кули, као и Културно-уметничко друштво „Србијаˮ.

[carousel_slide id=’47591′]

На дан празника, на светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког господина Дамаскина, свештенства и ђаконства Епархије бачке.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Иринеј је рекао да у данашњи дан, поред Васкрсења Христовог, прослављамо и жене мироносице и светог апостола и јеванђелиста Марка, те је нагласио: „Као што су апостоли и речју и писаном формом проповедали и сведочили Христа Распетога за спасење света, Васкрслога из мртвих, Победитеља смрти, тако и свако од нас у свом малом окружењу треба да буде мали, али непоколебиви, сведок Распетог и Васкрслог Господа, а у томе ће нам увек помагати својом молитвом, својом љубављу, свети апостол и јеванђелист Марко и остали апостоли и јеванђелисти и остали угодници Божји, а пре свих Пресвета Богородица својом материнском љубављу. Како ми можемо да благовестимо? Проповед, браћо и сестре, сведочење бива на разне начине. Проповед речима је важна и драгоцена. Црква од самог свог почетка, као што знамо – од жена мироносица и благовесница, преко апостола и јеванђелиста, па преко многих других светитеља кроз векове – проповеда, исповеда и проповеда реч Божју. Њихова проповед није била научена лекција него је била израз и одраз њиховог сопственог духовног искуства, али таквог које није индивидуално, појединачно, субјективно, него је искуство свих светих и свих правих хришћана, искуство богочовечанског Тела Христовог, искуство Цркве, која је једина непогрешива и потпуно богонадахнута у смислу учења о вери и сведочења вере православне хришћанске.ˮ

У току свете Литургије, Епископ бачки Иринеј рукоположио је у презвитерски чин ђакона Александра Верића, досадашњег сабрата храма Светог великомученика Георгија у Сомбору.

После заамвоне молитве, извршен је трократни опход око светог храма. Светој Литургији присуствовали су и представници Општине Кула.

По завршетку свете Литургије, презвитер Перо Анђелић, настојатељ храма Светог апостола и јеванђелиста Марка у Кули, упутио је речи благодарности епископима Иринеју и Дамаскину, захваливши на канонској посети и речима поуке на дан храмовне славе.

Узвраћајући на речи благодарности, Преосвећени владика Иринеј је присутном свештенству и верном народу Куле честитао јубилеј – сто седамдесет година храма Светог апостола и јеванђелиста Марка, изразивши наду да ће темељна обнова храма ускоро бити довршена и да ће се и будућа покољења у њему спасавати.

Епископ Дамаскин је такође честитао јубилеј верном народу у Кули и свима који се труде око обнове храма, те је похвалио хор храма. После свете Литургије, приређена је трпеза љубави.

[carousel_slide id=’47456′]

Вечерњe богослужење je служио протојереј Јовица Мојсиловић, парох кањишки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерњег су освештани славски дарови које су припремили славски кумови, Зоран и Верона Секеруш из Куле. Кумство за наредну годину преузели су Димитрије и Маја Вујновић из Куле. Протонамесник Александар Игњатов, парох при Светосавском храму у Новом Саду, сабраном верном народу је честитао храмовну славу и поучио их о смислу данашњег празника. Потом је у порти храма изведен пригодан уметнички програм у коме су учествовала деца из секције „Чувајмо Светосављеˮ из Предшколске установе „Бамбиˮ у Кули и дечји хор храма у Стапару.

[carousel_slide id=’47642′]

Сомбор – У Недељу мироносица, на Марковдан, 25. априла / 8. маја 2022. године, свету Литургију у храму Светога великомученика Георгија у Сомбору служио је презвитер Александар Шарчански, уз саслужење протојереја Александра Лазића. После свете Литургије, свештеници су у порти храма освештали снопове жита и прочитали молитве за добре приносе жита и других усева, чији плодови су људима неопходни током године. Са обзиром на то да је Марковдан слава ратарâ, извршен је и чин благосиљања славских дарова, које је принела породица Срђана Шнајдерова, кумови овогодишње ратарске славе.

[carousel_slide id=’47625′]

Ченеј – У Недељу мироносица, на празник Светог апостола и јеванђелиста Марка, житељи Ченеја прославили су заветну славу.

Свету Литургију је служио протојереј Горан Артуков, парох ченејски, који се после прочитаног јеванђелског одељка пригодном беседом обратио присутним верницима. По заамвоној молитви обављен је трократни опход око храма уз читање литијских молитава, а затим су освећени славски дарови, које је принео овогодишњи кум заветне славе, господин Мирослав Продановић са својом породицом, а за наредну годину кумство је прихватио господин Марко Ћук.

Потом су у просторијама Месне заједнице Ченеј освећени славски дарови, у присуству господина Милоша Вилотијевића, председника Месне заједнице Ченеј, чланова савета Месне заједнице и гостију. Надлежни парох је пригодним речима честитао славу присутнима и пожелео им успех у даљем раду.

[carousel_slide id=’47634′]

Пригревица – У Недељу мироносица, 25. априла / 8. маја 2022. године, на празник Светог апостола и јеванђелиста Марка, свечано је прослављена слава истоимене богомоље у Пригревици.

Празновање Марковдана почело је празничним бденијем које је служио презвитер Младен Глушац, парох апатински.

Свету Литургију на дан празника служио је презвитер Љубиша Човић, војни свештеник. У проповеди по прочитаној перикопи из Јеванђеља, презвитер Љубиша Човић је поучио верни народ о смислу празновања светих у периоду Педесетнице. После свете Литургије извршен је чин благосиљања славских дарова, које су принели овогодишњи кумови, породица Весне Владетић. Кумство за следећу годину прихватио је Раде Чубриловић. По завршетку свете Литургије, за све присутне приређена је трпеза љубави.

[carousel_slide id=’47697′]
Print Friendly, PDF & Email