Празник Светог апостола и јеванђелиста Марка у Кули

Епископ бачки др Иринеј: „Као што су апостоли и речју и писаном формом проповедали и сведочили Христа Распетога за спасење света, Васкрслога из мртвих, Победитеља смрти, тако и свако од нас у свом малом окружењу треба да буде сведок Распетог и Васкрслог Господа.ˮ

У Недељу мироносица, 25. априла / 8. маја 2022. године, на празник Светог апостола и јеванђелиста Марка, свечано је прослављена слава истоименог храма у Кули. Прослава храмовне славе почела је служењем празничног бденија уочи празника. Бденије је служио презвитер Данијел Кобиљски, парох сивачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После бденија, уприличен је пригодан културно-уметнички програм у којем су учествовали Eтно-група „Исконˮ, Eтно-група Музичке школе у Кули, као и Kултурно-уметничко друштво „Србијаˮ.

[carousel_slide id=’47591′]

На дан празника, на светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког господина Дамаскина, свештенства и ђаконства Епархије бачке.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Иринеј је рекао да у данашњи дан, поред Васкрсења Христовог, прослављамо и жене мироносице и светог апостола и јеванђелиста Марка, те је нагласио: „Као што су апостоли и речју и писаном формом проповедали и сведочили Христа Распетога за спасење света, Васкрслога из мртвих, Победитеља смрти, тако и свако од нас у свом малом окружењу треба да буде мали, али непоколебиви, сведок Распетог и Васкрслог Господа, а у томе ће нам увек помагати својом молитвом, својом љубављу, свети апостол и јеванђелист Марко и остали апостоли и јеванђелисти и остали угодници Божји, а пре свих Пресвета Богородица својом материнском љубављу. Како ми можемо да благовестимо? Проповед, браћо и сестре, сведочење бива на разне начине. Проповед речима је важна и драгоцена. Црква од самог свог почетка, као што знамо – од жена мироносица и благовесница, преко апостола и јеванђелиста, па преко многих других светитеља кроз векове – проповеда, исповеда и проповеда реч Божју. Њихова проповед није била научена лекција него је била израз и одраз њиховог сопственог духовног искуства, али таквог које није индивидуално, појединачно, субјективно, него је искуство свих светих и свих правих хришћана, искуство богочовечанског Тела Христовог, искуство Цркве, која је једина непогрешива и потпуно богонадахнута у смислу учења о вери и сведочења вере православне хришћанске.ˮ

У току свете Литургије, Епископ бачки Иринеј рукоположио је у презвитерски чин ђакона Александра Верића, досадашњег сабрата храма Светог великомученика Георгија у Сомбору.

После заамвоне молитве, извршен је трократни опход око светог храма. Светој Литургији присуствовали су и представници Општине Кула.

По завршетку свете Литургије, презвитер Перо Анђелић, настојатељ храма Светог апостола и јеванђелиста Марка у Кули, упутио је речи благодарности епископима Иринеју и Дамаскину, захваливши на канонској посети и речима поуке на дан храмовне славе.

Узвраћајући на речи благодарности, владика Иринеј је присутном свештенству и верном народу Куле честитао јубилеј – сто седамдесет година храма Светог апостола и јеванђелиста Марка, изразивши наду да ће темељна обнова храма ускоро бити довршена и да ће се и будућа покољења у њему спасавати.

Епископ Дамаскин је такође честитао јубилеј верном народу у Кули и свима који се труде око обнове храма, те је похвалио хор храма. После свете Литургије, приређена је трпеза љубави.

[carousel_slide id=’47456′]

Вечерњe богослужење je служио протојереј Јовица Мојсиловић, парох кањишки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерњег су освештани славски дарови које су припремили славски кумови, Зоран и Верона Секеруш из Куле. Кумство за наредну годину преузели су Димитрије и Маја Вујновић из Куле. Протонамесник Александар Игњатов, парох при Светосавском храму у Новом Саду, сабраном верном народу је честитао храмовну славу и поучио их о смислу данашњег празника. Потом је у порти храма изведен пригодан уметнички програм у коме су учествовала деца из секције „Чувајмо Светосављеˮ из Предшколске установе „Бамбиˮ у Кули и дечји хор храма у Стапару.

[carousel_slide id=’47642′]
Print Friendly, PDF & Email