У Матици српској представљен зборник радова Епархија бачка у осмовековној историји Српске Православне Цркве

У свечаној дворани Матице српске у Новом Саду, у четвртак, 3. марта 2022. године, представљен је зборник научних радова под називом Епархија бачка у осмовековној историји Српске Православне Цркве. Зборник радова је настао као плод научног скупа одржаног поводом великог јубилеја Српске Православне Цркве – осам векова аутокефалности, 2. и 3. новембра 2019. године у Бачкој Паланци, у организацији Епархије бачке, Црквене општине бачкопаланачке и Центра за историјска истраживања при Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду. О књизи су говорили историчари професор др Светозар Бошков и др Предраг Вајагић.

Поздравну реч на почетку програма присутнима су упутили професор др Драган Станић, председник Матице српске, и протојереј Стевица Илић, aрхијерејски намесник бачкопаланачки. Обраћајући се присутнима, професор др Драган Станић је похвалио целокупан подухват истраживања улоге и значаја Епархије бачке у историји Српске Православне Цркве, нагласивши да је то важан аспекат свега онога што је потребно да знамо о сопственој духовној  прошлости, духовној садашњости и ономе што нам предстоји и у будућности. „Српска Православна Црква је она основна кичма која тај наш опстанак обезбеђује и храбри све оне који падну вером, па се поколебају и помисле да је боље можда одустати од самога себе и од своје духовне кичме. Црква је та која нас подсећа на то шта су наше основне људске дужности и у чему је наш људски смисао на кугли земаљскојˮ, истакао је професор др Драган Станић.

У име Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, на скупу се обратио протојереј Стевица Илић, који је захвалио Матици српској што је у својим просторијама омогућила представљање Зборника, подсетивши све присутне на основне податке о научном скупу одржаном у Бачкој Паланци поводом јубилеја Српске Православне Цркве – осам векова аутокефалности. Скуп је, како је подсетио протојереј Стевица Илић, био међународног карактера, будући да су на њему учествовали, поред учесникâ из српских крајева, учесници из Аустрије и Мађарске, а као плод научног скупа у Зборнику су сабрана двадесет и два научна рада.

Професор др Светозар Бошков говорио је детаљније о научном скупу, истакавши да су на њему учествовали и истраживачи осталих научних дисциплина – књижевности, философије, социологије – док су свој допринос дали и људи који се баве истраживањем архивске грађе, људи који раде у музејима, као и свештенство Српске Православне Цркве.

Професор др Предраг Вајагић је у свом обраћању детаљно представио садржај Зборника, наводећи теме научних радова који су објављени.

На крају, присутнима и уредницима Зборника је захвалио професор др Драган Станић, који је затворио скуп.

Скупу су присуствовали Преосвећени владика Јован (Пурић), свештенство и ђаконство Епархије бачке, као и чланови Матице српске.

[carousel_slide id=’43569′]
Print Friendly, PDF & Email