Прослава Божића у Епархији бачкој

Нови Сад – На празник Рођења Господа Исуса Христа – Божић, 25. децембра / 7. јануара, у Саборном храму у Новом Саду повечерје са јутрењем је служио презвитер Александар Шарчански.

У наставку јутрења, Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин је началствовао на светој архијерејској Литургији. Преосвећеном владици Дамаскину је саслуживало свештено братство Саборног храма.

Божићну посланицу Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве, упућену свештенству, монаштву и свима синовима и кћерима наше свете Цркве, прочитао је презвитер др Милан Бандобрански.

Током свете Литургије појао је хор Саборног храма „Свети Георгије”. 

По завршетку свете Литургије Преосвећени владика Дамаскин је честитао Божић верном народу и рекао: „Мир Божји – Христос се роди! Отац наш Јустин Ћелијски каже: Када кажемо ’Христос се роди!’, онда говоримо да се управо вечна доброта роди, вечна радост нам се роди, вечна љубав нам се роди. Заиста, велики Његош каже: Нема дана без очињег вида нити праве славе без Божића. Имамо ми у нашем народу, у нашој Цркви много празника, али је један Божић. Имамо много обичаја за разне празнике, али су јединствени обичаји за Божић. Славимо много рођендана, али је само један рођендан Сина Божјег. Зато, драга браћо и сестре, мир који призивамо један другоме јесте не земаљски мир него Божји мир, онај мир који је најавио пророк Исаија говорећи да ће нам доћи Кнез мира, а управо то нам је потребно: мир, доброта, радост, љубав, како бисмо се изборили са свим искушењима која нас опхрвававају са свих страна, а пре свега са нашом унутрашњом борбом, са нашим очајањем и оним што кажу да је анксиозност и депресија. Управо нам је зато потребан мир и љубав. Када осетимо мир и љубав у срцу своме, онда ћемо и ми заједно запевати као и анђели: Слава на висини Богу, а на земљи мир, међу људима добра воља. Преносим вам благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина Иринеја који данас није био овде са нама, али је у мислима и својим молитвама са нама. Мир Божји – Христос се роди!”

Светој Литургији је присуствовао многобројни верни народ, међу којима и господин Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада.

[carousel_slide id=’40928′]

Футог – Празник Христовог Рођења у Футогу прослављен је у радосном, празничном и молитвеном расположењу светим богослужењима у којима је учествовао многобројни верни народ Божји. 

После празничног бденија, које је у навечерје празника служио презвитер Негослав Бељански, ове године је приређен пригодан концерт на којем су наступили најмлађи парохијани овог храма. Дечја појачка група, предвођена госпођом Сањом Карагић, отпевала је неколико народних божићних песама, употпунивши на тај начин празнично расположење. После кратког концерта, учесницима програма, као и свој деци присутној у храму, подељени су божићни пакетићи. 

Прву поноћну Литургију служио је протопрезвитер Жељко Тешић, уз саслужење протонамесника Игора Игњатова, док је другу Литургију у преподневним часовима служио презвитер Негослав Бељански, коме је саслуживао протопрезвитер Миливоје Шемић. Божићну посланицу Српске Православне Цркве је прочитао презвитер Негослав Бељански. 

Литургији су присуствовали и велечасни Антун Копиловић, римокатолички жупник у Футогу, господин Милан Тупањац, председник Црквене општине футошке, као и господин Зоран Црепуља, председник Месне заједнице Футог.

[carousel_slide id=’41005′]

Каћ – Прослављање празника Рођења Господа Исуса Христа отпочело je јутрењем празника Божића, које је служио протојереј Марко Ђурић.

Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Марко Ђурић, уз саслужење протојереја Живка Сантовца и презвитера Леа Малешевића. После прочитаног јеванђелског зачала прочитана је Божићна посланица Српске Православне Цркве.

Црквени хор при Светониколајевском храму у Каћу, под руководством Јелене Антић, својим појањем увеличао је свету Литургију.

[carousel_slide id=’41012′]

Суботица – Празник Христовог Рождества прослављен је, молитвено и свечано, у Световазнесенском храму у Суботици. Радост празника најављена је служењем празничног поноћног јутрења, док је у преподневним часовима на Божић служена света Литургија, којом је – уз присуство многобројног верног народа – началствовао протојереј Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, уз саслужење братства Световазнесенског храма.

На крају празничне Литургије прота Душан је прочитао Божићну посланицу Српске Православне Цркве. 

Црквени хор „Свети Роман Мелод”, под руководством професора Драгане Николић, својим појањем је увеличао радост празника и празничну Литургију.

[carousel_slide id=’41019′]

Нови Жедник – Радосни хришћански празник Рождества Христовог молитвено и свечано је прослављен у Новом Жеднику. Уз присуство великог броја верног народа, празничну Литургију у храму Свете Тројице у Новом Жеднику служио је надлежни парох, презвитер Далибор Ратник. После прочитаног одељка из светог Јеванђеља, отац Далибор је прочитао Божићну посланицу Српске Православне Цркве и у своје име честитао Божић присутном народу.

[carousel_slide id=’41036′]

Бачка Паланка Празник Рођења Господа Исуса Христа и ове године је радосно прослављен у Бачкој Паланци свечаним богослужењима, празничним поноћним јутрењем и светом Литургијом у Светојовановском и Покровском храму. После свете Литургије на Бадњи дан, ученици веронауке приредили су верном народу Вертеп – представу о рођењу Спаситеља.

Божићном светом Литургијом у Светојовановском храму је началствовао протојереј Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење протојереја-ставрофора Радослава Живанова, умировљеног свештеника, и ђакона Бранка Батала. У Покровском храму, светом Литургијом је началствовао протонамесник Новица Ракић, уз саслужење презвитера Радована Маљковића. Божићној радости је допринео црквени хор „Свети Јован Крститељ”, који је певао на светој Литургији у Покровском храму. Хором је дириговала професорка музике Снежана Жујић.

[carousel_slide id=’41040′]

Бајша – Празник Рођења Христовог у бајшанској парохији, која броји више насеља, дочекан је радосно и у духу молитвеног и празничног расположења. Празнична света Литургија служена је у бајшанском храму Светог великомученика Димитрија, уз присуство верног благочестивог народа овог места, који су на крају свете Литургије приступили светој Тајни Причешћа.

Бајмок – Верни народ парохије у Бајмоку је молитвено и радосно прославио божићне празнике.   

На Бадњи дан, 24. децембра / 6. јануара у храму Светог великомученика Георгија у Бајмоку је служено јутрење, царски часови и Литургија светог Василија Великог.

Уз присуство верног народа Бајмока и околине, на празник Рождества Христовог, у петак, 25. децембра/7. јануара протонамесник Игор Стакић, надлежни парох, служио је јутрење и у наставку свету Литургију.

[carousel_slide id=’41051′]

Палић – Празник Христовог Рођења свечано је прослављен на Палићу. Верни народ који се сабира под сводовима храма Светога пророка Илије Тесвићанина, предвођен презвитером Вељком Васиљевим, надлежним парохом, започео је прославу у преподневним часовима Бадњег дана служењем царских часова. У наставку часова служено је вечерње богослужење са Литургијом светог Василија Великог, при чему су многи сабрани узели учешћа у светој Тајни Евхаристије.

У смирај истог дана служено је велико повечерје, које је окупило знатан број верних Палића и околине. По устаљеној традицији, свечано Божићно јутрење је служено у поноћ, док је на дан радосног празника Рождества Христовог служена света Литургија на којој је, после светописамских читања, отац Вељко прочитао Божићну посланицу Српске Православне Цркве. На светој Литургији присуствовао је многобројни верни народ који је приступио светом Причешћу.

[carousel_slide id=’41056′]

Хоргош У храму Преображења Господњег у Хоргошу молитвено и радосно је прослављен празник Рождества Христовог. На Бадњи дан и Божић служена су празнична богослужења која је служио презвитер Бошко Симић, надлежни парох, уз присуство верног народа. Празничној светој Литургији присуствовао је и хоргошки римокатолички жупник Акош Гуташи.

[carousel_slide id=’41063′]

Алекса Шантић – Прослава празника Рођења Христовог започела је у четвртак, 24. децембра / 6. јануара, служењем Литургије светог Василија Великог у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Алекса Шантићу. Свету Литургију је служио презвитер Дарко Ивковић, надлежни парох. У вечерњим часовима приређен је пригодан програм посвећен Рођењу Христовом, у којем су деца која похађају наставу веронауке певала духовне песме посвећене Божићу, као и рецитације које је припремио њихов вероучитељ Ђуро Матковић. У поноћ је служено празнично бденије.

Пачир – Прославу празника Рождества Христовог верни народ Пачира започео је на Бадњи дан у четвртак, 24. децембра / 6. јануара. Празничну Литургију је служио презвитер Дарко Ивковић, надлежни парох, у храму Светих апостола Петра и Павла. После Литургије деца су отпевала песме посвећене празнику и тиме допринела да се прослављање Божића продужи.

[carousel_slide id=’41076′]

Сента Рођење Господа Исуса Христа и ове године је радосно прослављено у Сенти свечаним богослужењима, празничним поноћним јутрењем и светом Литургијом у храму Светог архангела Михаила. Радост празника најављена је служењем празничног јутрења. Свету Литургију је служио презвитер Далибор Зарић, надлежни парох, уз присуство многобројног верног народа.

[carousel_slide id=’41082′]

Александрово Празник Рождества Христовог молитвено и свечано је прослављен у Александрову. У храму Светог великомученика Димитрија у Александрову на Бадњи дан је служена света Литургија светог Василија Великог, а у вечерњим часовима служено је велико повечерје.

Божићно јутрење и свету Литургију је служио протојереј Гордан Увалић, надлежни парох. Велики број верног народа приступио је светој Тајни Причешћа. По већ устаљеној пракси, на светој Литургији су били присутни римокатолички жупници из Александрова.

[carousel_slide id=’41071′]

Бачка Топола У  храму Светог пророка Илије у Бачкој Тополи, на празник Рождества Христовог служено је јутрење и у наставку света Литургија. Свету Литургију је служио протопрезвитер Србислав Стојанов,  надлежни парох, уз учешће верног народа Бачке Тополе. Светој Литургији је присуствовао дон Јожеф Сакал, жупник римокатоличке цркве Похођења Девице Марије у Бачкој Тополи. Као украс богослужењима, својим умилним појањем допринос су дали појци храма Светог пророка Илије у Бачкој Тополи, који су уједно и полазници Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскин” у Новом Саду. 

[carousel_slide id=’41089′]

Келебија У храму Светог архиђакона Стефана на Келебији, молитвено је прослављен празник Рождества Христовог. Божићно јутрење и свету Литургију је служио протојереј Драган Стокин, настојатељ Световазнесенског храма у Суботици.

Овом радосном и молитвеном догађају присуствовали су многи верници који су се причестили Телом и Крвљу Господњом.

[carousel_slide id=’41099′]

Сомбор – У храму Светог великомученика Георгија у Сомбору, божићном Литургијом началствовао je протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, умировљени свештеник, уз саслужење свештеног братства Светођурђевског храма у Сомбору. Божићну посланицу Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве, упућену свештенству, монаштву и свима синовима и кћерима наше свете Цркве прочитао је протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски. На светој Литургији су појали чланови дечјег хора при храму Светог Георгија и црквени хор „Свети цар Константин и царица Јеленаˮ.

[carousel_slide id=’41171′]

Будисава У храму Сабора српских светитеља у Будисави свечано је прослављен радосни празник Рођења Христовог. Празнично јутрење и свету Литургију је служио презвитер Бранко Милосављев, надлежни парох. Поред окупљеног верног народа, молитвеним сабрањима су присуствовали представници Месне заједнице и локалне самоуправе.

Светој Литургији је присуствовао Жолт Мађар, жупник римокатоличке цркве Краљице свете крунице у Будисави, као и Оскар Бала, председник Црквеног одбора римокатоличке цркве у Будисави. 

[carousel_slide id=’41267′]

Print Friendly, PDF & Email