Премијерно приказан филм „Божји човекˮ у Београду

Филм „Божји човекˮ, о животу светог Нектарија Егинског, премијерно је приказан, 14. октобра 2021. године, у Комбанк дворани у Београду. Премијери су присуствовали  Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, Преосвећена господа епископи ваљевски Исихије и топлички г. Јеротеј, свештенство, као и многобројни народ.

Филм је посвећен стогодишњици од упокојења светог Нектарија, а у његовој продукцији су учествовали и манастир Ватопед са Свете Горе Атонске, Грчки институт „Светог Максимаˮ, као и Митрополија Месогејe и Лавреотике. У овом уметничком остварењу играју многи међународно признати уметници, попут руског глумца Александра Петрова, грчког Ариса Серваталиса и америчког Мики Рурка.

Филм „Божји човекˮ је доживео успех међу грчком и руском публиком, од које је добио награду на 43. Московском интернационалном филмском фестивалу и на фестивалу грчких филмова у Лос Анђелесу. Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је о овом филму изјавио следеће: „Заиста је изванредан утисак на мене оставио филм „Божји човекˮ. У времену егоизма, оптерећени нарцисоидношћу и у потпуној конфузији због површности, као и због одсуства критеријума, филм „Божји човекˮ о светом Нектарију је управо оно што нам је било потребно. Светитељи Божји због јединства са Христом постају беспочетни, али они немају ни краја, припадају свим временима и припадају свим људима. Светитељи Божји су универзални људи који надилазе и свој простор, своју породицу, своје време, па чак и своју Цркву. Што значи да сваки човек који се светитељима Божјим обраћа – а сведоци смо и многи од нас, управо људи који се обраћају светом Нектарију, независно од тога одакле су и ко су, ако му се обраћају са поверењем – сила Божја је увек целебна и увек помаже ономе ко се са вером и једноставношћу и отвореним срцем обраћа светом Нектарију и другим светитељима Божјим. И то је оно што нам овај филм својом причом поручује и што га препоручује гледаоцимаˮ.

Извори: https://www.tvhram.rs/emisije/3613/premijera-filma-boziji-covek

https://www.tvhram.rs/vesti/kultura/2884/patrijarh-porfirije-filmu-bozji-covek

Print Friendly, PDF & Email