Прослава заветне славе у Шајкашу

Први храм у Ковиљ Сентивану, данашњем Шајкашу, био је посвећен светим и праведним Јоакиму и Ани, родитељима Пресвете Богородице. Изградњом нове,  садашње цркве, посвећене светом великомученику Димитрију Мироточивом, 1820. године, поштовање према светим Богородитељима није престало и сабор у њихову част одржао се до данашњег дана, као заветна сеоска слава Шајкаша.

На светој Литургији началствовао је протојереј Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. Отац Миладин је у својој беседи после читања зачала из светог Јеванђеља беседио о значају данашњег празника и о животу Јоакима и Ане. После заамвоне молитве извршен је литијски опход око храма.

На вечерњем богослужењу началствовао је протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев, парох новосадски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По освећењу славског колача и кољива, надахнуту беседу произнео је протонамесник Стојан Марић говорећи о значају празника за парохијане Шајкаша и о значају Пресвете Богородице у животу сваког хришћанина. Овогодишњи славски кумови, породица Душка Ђурендића, предала је залог кумства за идућу годину г. Јанку Божићу из Шајкаша.

[carousel_slide id=’35972′]

Print Friendly, PDF & Email