Академија у част владике Висариона Павловића

У дворишту Гимназије „Јован Јовановић Змајˮ у Новом Саду, 8/21. септембра 2021.  године, уприличен је спомен на Рождествено-богородичну духовну академију, коју је 1731. године основао епископ бачки Висарион Павловић. Владика Висарион је био међу првим Србима који је препознао важност образовања омладине као услова за опстанак и напредак српског народа у Хабзбуршкој империји. Захваљујући далековидном размишљању владике Висариона, Нови Сад је добио темеље да постане центар образовања и учености. 

О личности владике Висариона и његовом доприносу за духовно-просветни развој српског народа, говорио је катихета Дамјан Љујић, а свечаност је, својим појањем, улепшао хор Гимназије, предвођен диригентом Јованом Травицом.

У среду, 22. септембра 2021. године, у новосадском Саборном храму служен је годишњи парастос епископу Висариону, ктиторима, добротворима, управитељима, професорима и ученицима Рождествено-богородичне школе латинословенске у Новом Саду. Сваке године, непосредно по празнику Рођења Пресвете Богородице, у Саборном храму у Новом Саду, ученици и професори Гимназије „Јован Јовановић Змајˮ молитвено се сећају епископа бачког Висариона Павловића, као и свих осталих, уснулих у Господу, ктитора, добротвора, професора и ученика Рождествено-богородичине школе латинскословенске, претече данашње Гимназије.

Својим умилним појањем, хор Гимназије је допринео свечаном тону овог догађаја. По завршетку парастоса, присутним ученицима и професорима обратио се протојереј-ставрофор Стојан Билић и нагласио важност сећања на оне који чекају васкрсење мртвих и живот будућег века.

[carousel_slide id=’35941′]

Print Friendly, PDF & Email