Храмовна слава Радић капеле у Суботици

На Духовски уторак, 22. јуна 2021. године, молитвено је прослављена храмовна слава Радић капеле на православном гробљу у Дудовој шуми, у Суботици.

Свету празничну Литургију служио је протопрезвитер Драган Стокин. После прочитаног јеванђелског одељка, словом поуке све присутне поучио је отац Драган, после чега је извршен трократни опход око светог храма, те је служен помен свим Радићима који су овде сахрањени.

Овогодишњи кумови Јован Вукајловић, Димитрије Пашагић и Марија Блесић предали су залог кумства Татјани Попов, Николини Вукајловић, Соњи Вулић, Драгани Ћупурдији и Снежани Илић-Бенке, које су се пријавиле да буду домаћини славе за наредну годину.

Марија, удова Тимотија Тиме Радића, 1868. године подигла је капелу са породичном гробницом, као спомен на свог мужа. Капела је споменик културе и представља један од најзначајнијих помена на српске народне добротворе Тимотија и Марију Радић, рођену Манојловић, и њихове синове Душана и Јована, чија је задужбина допринела развитку културних и просветних прилика суботичког краја.

Капела је посвећена празнику Силаска Светога Духа на апостоле, а налази се у западном делу православног гробља у Суботици и представља складну црквену грађевину, изграђену 1868. према пројекту Титуса Мачковића, у стилу класицизма.

[carousel_slide id=’31662′]

Print Friendly, PDF & Email