Прослава Марковдана

Лок – У суботу, 25. априла/8. маја 2021. године, на празник Светог апостола и јеванђелиста Марка, парохијани Лока прославили су своју заветну славу.

Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Радивој Панић, уз саслужење јереја Владимира Маркова, пароха у Каћу, јереја Даниела Кобиљског, надлежног пароха, и ђакона Јована Вачика.

После прочитаног јеванђелског зачала, беседу је упутио отац Владимир, честитајући заветну славу. Након заамвоне молитве извршен је крсни вход, као и литија са читањем молитава и плетењем венчића од жита. Пререзан је славски колач и благосиљано кољиво поводом славе Месне заједнице Лок. Надлежни парох је захвалио свештенству и присутним верницима, поделивши црквено-општинске захвалнице приложницима и донаторима поводом доградње и адаптације здања Светосавског дома.

[carousel_slide id=’28100′]

Сомбор – На Марковдан, 8. маја 2021. године, у храму Светога великомученика Георгија у Сомбору светом Литургијом је началствовао протојереј Брана Влајковић, уз саслужење протојереја Александра Лазића и протонамесника Бранислава Шијачића.

[carousel_slide id=’27971′]

Ченеј – У суботу, 8. маја 2021. године, житељи Ченеја прославили су заветну славу, празник Светог апостола и јеванђелиста Марка.

Светом Литургијом началствовао је надлежни парох, протопрезвитер Горан Артуков, који се сабраном народу обратио пригодном беседом. Овогодишњи кум био је г. Марко Мургашки са Ченеја. У продужетку Литургије учињен је трократни опход око Светотројичног храма, уз читање литијских молитава и благослов жита.

[carousel_slide id=’28037′]

Кула – На празник Светог апостола и јеванђелиста Марка, у истоименом храму у богочуваном граду Кули, празник је почео служењем бденија уочи Марковдана.

Бденије је служио протопрезвитер-ставрофор Здравко Бојовић, парох врбашки, уз саслужење презвитерâ Илије Анђелића и Стефана Тубића.

На Марковдан, светом Литургијом је началствовао протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење протојерејa Владиславa Пајићa, протонамесника Борислава Тошића, презвитерâ Милоша Петровића и Пере Анђелића, као и ђакона Александра Верића.

Славски колач је пререзан након вечерње службе, коју је служио протојереј Стевица Илић, уз саслужење протојереја Далибора Купусовића, протонамесника Бранислава Спасојева и презвитера Петра Николића.

Овогодишњи кум славе је Јован Дормошев са породицом, који је даровао нове пресвлаке за иконе и налоњ. Кумства за следећу годину се прихватио господин Зоран Секеруш.

[carousel_slide id=’28067′]

Пригревица – У суботу, 8. маја 2021. године, православни житељи Пригревице прославили су славу своје богомоље Светог славног и свехвалног апостола Марка. Свечаним празничним бденијем, као и литургијским сабрањем, началствовао је празвитер Младен Глушац, парох апатински, уз саслужење протонамесника Жељка Васића, пароха апатинског, и презвитера Љубише Човића, војног свештеника. Овогодишњи кумови биле су Љиљана и Биљана Парабуцки из Пригревице.

[carousel_slide id=’28163′]
Print Friendly, PDF & Email