Владика Исихије освештао дворану Светосавског дома у Локу

У суботу, 25. априла/8. маја 2021. године, на празник Светог и славног апостола и јеванђелиста Марка, Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Исихије посетио је верни народ у Локу. Вечерњим богослужењем началствовао је Преосвећени владика Исихије, уз саслужење свештенства Епархије бачке и ђакона. На богослужењу је појало Певачко друштво из Госпођинаца.

После одслуженог вечерњег богослужења, Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Исихије обратио се присутнима надахнутом беседом, говорећи о значају Васкрсења. На крају беседе, епископ Исихије је пренео благослов и поздрав Његовог Високопреосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја упућен пароху и Црквеноопштинском управном одбору, а потом је свима заблагодарио на труду и залагању на обнови здања, честитајући притом заветну славу.

Уручене су Архијерејске грамате и захвалнице донаторима, који су својим прилозима и радовима помогли обнову дворане Светосавског дома и доградњу помоћних просторија, као и за радове у порти храма у Локу и на здању парохијског дома. После уручених грамата признања, презвитер Даниел Кобиљски, надлежни парох, у име своје и парохијана, заблагодарио је Његовом Преосвештенству Епископу мохачком Исихију на указаној части и доласку у парохију лочку, истакавши да је ово историјски дан за ову парохију јер је последња посета епископа била пре 23 године. Такође, отац Даниел је захвалио и Његовом Преосвештенству Епископу бачком господину др Иринеју на упућеним честиткама, благослову и очинској бризи.

Освештане су просторије дворане Светосавског дома и помоћне просторије, после чега се епископ Исихије обратио присутнима, говорећи о значају сабрања и парохијске заједнице као мале Цркве.

Храм у Локу посвећен је светом и славном пророку Илији Тесвићанину, а празник Светог и славног апостола и јеванђелиста Марка је заветна слава места.

[carousel_slide id=’28131′]

Литургијска прослава заветне славе

У суботу, 25. априла/8. маја 2021. године, на празник Светог апостола и јеванђелиста Марка, парохијани Лока прославили су своју заветну славу.

Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Радивој Панић, уз саслужење јереја Владимира Маркова, пароха у Каћу, јереја Даниела Кобиљског, надлежног пароха, и ђакона Јована Вачика.

После прочитаног јеванђелског зачала, беседу је упутио отац Владимир, честитајући заветну славу. Након заамвоне молитве извршен је крсни вход, као и литија са читањем молитава и плетењем венчића од жита. Пререзан је славски колач и благосиљано кољиво поводом славе Месне заједнице Лок. Надлежни парох је захвалио свештенству и присутним верницима, поделивши црквено-општинске захвалнице приложницима и донаторима поводом доградње и адаптације здања Светосавског дома.

[carousel_slide id=’28100′]

Print Friendly, PDF & Email