Велики петак у Суботици, Оџацима и Сомбору

Суботица – У Световазнесењском храму у Суботици, на Велики петак, 30. априла 2021. године, служено је вечерње са изношењем Плаштанице. Богослужењем је началствовао протопрезвитер Драган Стокин, уз саслужење протопрезвитера Душана Ђукића, архијерејског намесника суботичког, и ђакона Лазара Ђачића.

Уз појање стихира, током богослужења изнета је плаштаница на Гроб Христов, на који су положени Јеванђеље и Крст.

После вечерњег, одслужено је мало повечерје – на коме је отпојан Плач Мајке Божје и служено Јутрење Велике суботе са статијом и трократним опходом око светога храма.

[carousel_slide id=’26948′]

Оџаци – На Велики петак, у храму Спаљивања моштију Светог Саве у Оџацима, после одслужених Царских часова, у порти храма организовано је шарање васкршњих јаја за децу свих узраста. Ово је дугогодишња пракса у Оџацима, а у духу је празника и обичаја, и деца и родитељи се радо одазивају. Знатну подршку пружила је и Туристичка организација Оџака као и Информативни центар Оџаци.

Са шарањем се почело у 11 часова и након сат времена ,жири је прогласио прва три најлепше украшена васкршња јаја, а деци су уручени пригодни поклони . Потом су се сви учесници фотографисали.

[carousel_slide id=’26872′]

Сомбор – Велики петак у Светогеоргијевском храму у Сомбору.

[carousel_slide id=’26933′]

Print Friendly, PDF & Email