У Саборном храму у Новом Саду прослављен празник Сретења Господњег

Епископ бачки др Иринеј: „Овај празник је не само спомен давног историјског догађаја, него је он путоказ за наш живот овде на земљи. Треба свој живот тако да замишљамо, тако да га водимо да он увек буде излажење у сретање, у сусрет са Господом, Који је већ нас сусрео и никада се од нас не одваја.”

Наша света Црква у понедељак, 2/15. фебруара 2021. године, молитвено прославља празник Сретења Господњег. Његово Преосвештенство Епископ бачки господин Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Новом Саду, а саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Исихије, протосинђел Нектарије (Ђурић), јерођакон Василије (Старовлах), свештенство и ђаконство Епархије бачке.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, владика Иринеј је нагласио да се Сретење Господње обележава као Богородичин празник, са многим елементима Господњег празника.

„Ми сви људи, верни људи свих времена, излазимо у сусрет, дочекујемо, поздрављамо Спаситеља света са љубављу и благодарношћу, али никада не заборављамо да је први пошао у сретање са нама и први је сусрео нас – Господ Христос. Наше сретање је само узвратно, накнадно. Самим Својим Рођењем, доласком у свет у људскоме телу, у људској природи, Он је већ извршио најважнији сусрет у историји свих времена. Чак и пре Његовог рођења – кроз целокупну припрему спасења у Његовој личности, у Његовом делу – Он непрекидно излази у сусрет паломе човеку, сусреће га, сједињује га са Собом и спасава га. И поред пада човековог у грех, отпадништва од Бога, Бог није напустио дело руку својих, нити заборавио створење своје, него је, у сваком нараштају, чинио све што је било потребно да би био омогућен овај чудесни и спасоносни сусрет који данас прослављамо, а који и доживљавамо на сваком месту и у свако време, посебно на светој Литургији где се не само сусрећемо лицем к лицу са Господом нашим, него се и сједињујемо са Њим на најприснији могући начин – причешћујући се Телом и Крвљу Његовом. Овај празник је не само спомен давног историјског догађаја, него је он путоказ за наш живот овде на земљи. Треба свој живот тако да замишљамо, тако да га водимо да он увек буде излажење у сретање, у сусрет са Господом, Који је већ нас сусрео и никада се од нас не одваја”, рекао је Епископ бачки господин Иринеј.

Владика Исихије је у чин презвитера рукоположио ђакона Ђуру Родића, а владика Иринеј је рукоположио ипођакона др Владимира Антића, доцента Православног богословског факултета Универзитета у Београду, у чин ђакона.

По завршетку свете Литургије, владика Иринеј је честитао празник верноме народу Цркве Божје у Бачкој.

[carousel_slide id=’24212′]

Print Friendly, PDF & Email