У Србобрану обележeна 79-годишњица Рације у Бачкој

Централни помен у знак сећања на невино страдале Србе, Јевреје и Роме у злогласној Рацији у јужној Бачкој одржан је у понедељак, 4. јануара 2021. године, у Србобрану.

Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј служио је парастос у Светобогојављенском храму, уз саслужење свештенства наше Епархије. Беседећи по завршетку парастоса, владика Иринеј је казао да узносимо молитве за покој душа свих невино пострадалих оне хладне зиме 1942. године.

Страдали су невини људи, многи други су мучени, хапшени. Циљ наш није да изазовемо било какав реваншизам, било какво осветничко расположење, чак ни према директним потомцима извршитељâ Рације. Кад није циљ изазивање било каквог осветољубља онда је молитвени спомен неопходни темељ истинског прочишћења меморије, истинског прочишћења из срца, из савести. Жртва невиних жртава, њихово страдање, њихова смрт није узалудна, није бесмислена, јер они нису страдали желећи другима зло, него су на правди Бога хапшени, мучени и убијани. С друге стране, џелати нису убијали само своје жртве него најпре себе, своје душе, своје људско достојанство и поиграли су се са својом вечном судбином на најнеодговорнији начин. На одређени начин можда и њих треба више жалити него и саме жртве, јер су, у духовном смислу, најпре самоубице, а онда мучитељи и убице других људи. Поука и порука за будућност да се такви злочиначки подухвати не би понављали – ми одржавамо ово молитвено сећање и сабирамо се сваке године у другом месту да бисмо обележили Рацију на читавом простору где је она била спроведена. Нека Господ даде вечни живот и вечно блаженство жртвама Рације, њиховим потомцима утеху и благословено сећање на своје часне претке, а свима нама божићни мир, казао је Епископ бачки.

После парастоса, на платоу испред Светобогојављенског храма у Србобрану, присутнима су се обратили г. Игор Мировић, председник Покрајинске владе, и г. Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран. Венце су положили представници Скупштине Војводине, Покрајинске владе и Општине Србобран.

Молитвеном обележавању 79-годишњице Рације у Бачкој присуствовали су и г. Иштван Пастор, председник Скупштине Војводине, чланови Одбора за обележавање Рације у Бачкој, као и верни народ.

На Божић 1942. године, у јужној Бачкој, фашисти Миклоша Хортија извршили су погром над Србима, Јеврејима и Ромима. Рација је почела 4. јануара у Чуругу, а настављена је и у другим мeстима Бачке: Госпођинцима, Шајкашу, Ђурђеву, Мошорину, Тителу, Србобрану, Локу, Гардиновцима, Вилову и Жабљу.

[carousel_slide id=’22055′]

Годишњица Рације у Бачкој биће обележена молитвеним поменима и пригодним сабрањима у свим парохијама архијерејског намесништва жабаљског, код спомен-обележјâ, као и на самим местима страдања, према следећем распореду:

Жабаљ, 6. јануар 2021. године – Света Литургија у Светониколајевском храму са почетком око 9:30 часова, у наставку помени код места страдања у центру села. У 12 часова помен на Црној ћуприји, обраћање и полагање венаца.

Чуруг, 6. јануар 2021. године – У 10 часова парастос, обраћање и полагање венаца у Музеју Рације и помен код спомен-обележја на Трећој рампи.

Госпођинци, 8. јануар 2021. године – Света Литургија у храму Преноса моштију светог архиђакона Стефана у 9 часова, у наставку обраћање и полагање венаца испред храма.

Шајкаш, 8. јануар 2021. године – Света Литургија у храму Светог великомученика Димитрија са почетком у 9 часова, у наставку помен, обраћање и полагање венаца код споменика проти Светозару Влашкалићу.

Гардиновци, 8. јануар 2021. године – Света Литургија у храму Преноса моштију светог архиђакона Стефана у 9 часова, у наставку помен, обраћања и полагање венаца код споменика у порти.

Лок, 8. јануар 2021. године – Света Литургија у храму Светог пророка Илије у 8:30 часова, у наставку помен, обраћања и полагање венаца код споменика у порти.

Вилово, 8. јануар 2021. године – Помен у храму Светог краља Стефана Дечанског у 11 часова, у наставку обраћање и полагање венаца код споменика испред храма.

Мошорин, 8. јануар 2021. године – Света Литургија у храму Преноса моштију светог Николаја Мирликијског на брегу у 9 часова, у наставку помен над местом страдања „Бунар”, обраћања и полагање венаца.

Ђурђево, 9. јануар 2021. године – Света Литургија у Световазнесенском храму у 9 часова, у наставку помен, обраћања и полагање венаца код сеоске школе.

Тител, 9. јануар 2021. године – Света Литургија у храму Успења Пресвете Богородице у 9 часова, у наставку помен у храму, обраћања и полагање венаца код спомен-плоче испред храма.

Print Friendly, PDF & Email