Празник Свете Петке прослављен у Епархији бачкој

Нови Сад – Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у уторак, 14/27. октобра 2020. године, на празник Преподобне мајке Параскеве, у Светогеоргијевском храму у Новом Саду. Владици су саслуживали свештеници Саборног храма и новосадски ђакони.

Беседећи по прочитаној јеванђелској перикопи, Епископ бачки је рекао да је Света Петка веома поштована у нашем народу. Она је, каже црквени песник, својим врлинама, својим угађањем Господу успела да се успне на духовну гору благодати Божје, да се испуни Духом Светим Божјим, да буде нови човек, да буде препорођена. Живот је проводила у посту и молитви, и тиме показала да смисао нашега живота није било какво гомилање овоземаљских, пролазних блага. Сâм Спаситељ каже да све што сабирамо себи на земљи мољац и рђа квари, а лопови поткопавају и краду, а да једино право благо које треба да желимо јесте оно које не пропада – а то је Царство Божје, то је вечна заједница љубави са Богом Љубави, Који најпре нама дарује свега себе, кроз Цркву своју, наравно са врхунцем у светој Литургији, али Који заузврат очекује од нас да узвратимо макар оном најмањом љубављу за коју смо способни, као и благодарношћу и трудом да живимо у складу са том љубављу и благодарношћу, навео је владика Иринеј, честитавши славу данашњим свечарима.

Дај Боже да и наш живот на земљи макар мало личи, да се потрудимо да личи на живот свете Параскеве да бисмо – у светлости њенога живота, имајући и ми са собом и у себи неугасиву светлост благодати Божје и врлинскога живота – заједно, једним устима и једним срцем, са њом и са свима светима заувек прослављали Име Божје, казао је Епископ бачки.

[carousel_slide id=’19670′]

Бачка Паланка – На дан молитвеног спомена Преподобне мајке Параскеве, парохијска заједница при храму Покрова Пресвете Богородице прославила је славу јужног параклиса при наведеном храму, који је посвећен Светој Петки. Светом Литургијом је началствовао протонамесник Новица Ракић, уз саслужење јеромонаха Павла (Пајића) и презвитера Радована Маљковића. На крају свете Литургије освештани су славски дарови.

[carousel_slide id=’19729′]

Хришћанска заједница у Бачкој Паланци молитвено је прославила своју славу, Преподобну мајку Параскеву – Свету Петку. Евхаристијским сабрањем  у Светојовановском храму началствовао је протопрезвитер Стевица Илић, уз саслужење ђакона Николе Дувњака. На Литургији је певао црквени хор Свети Јован Крститељ, којим је дириговала Снежана Жујић. После прочитаног јеванђелског зачала, отац Стевица је беседио о будности верујућих у ишчекивању поновног доласка Спаситеља, Женика душа људских.  На крају свете Литургије освећени су славски дарови, које су у част светитељке принеле чланице Хришћанске заједнице.

[carousel_slide id=’19752′]

Сомбор – У уторак, 27. октобра, када наша света Црква прославља Свету Петку, у манастиру Светог архиђакона Стефана у Сомбору, после прочитаног светог Јеванђеља, беседио је протонамесник Бранислав Шијачић.

[carousel_slide id=’19724′]

Апатин – У уторак, 27. октобра 2020. године, православни житељи Апатина прославили су славу параклиса – празник Преподобне матере Параскеве. Поменути параклис је прво богослужбено место где се у Апатину служила света Литургија после 250 година. Празнично славље отпочело је бденијем уочи празника. На дан празновања Свете Петке литургијским сабрањем началствовао је презвитер Младен Глушац, парох апатински. Овогодишња кума славе била је госпођа Даница Поповић из Апатина.

[carousel_slide id=’19715′]

Чуруг – Евхаристијским сабрањем, као и вечерњим богослужењем у Световазнесењском храму у Чуругу, 27. октобра 2020. године, прослављена је преподобна Параскева, слава хришћанске заједнице у наведеном месту.

Светом Литургијом, као и вечерњим богослужењем, началствовао је презвитер Милоје Ђорђевић, уз саслужење протојереја Петра Тривуновића. У наставку вечерњег освећени су славски дарови, које су у част Свете Петке принеле овогодишње куме: Милка Гатарић, Слађана Стаменковић, Дајана Стојичић, Снежана Милетић и Мирјана Радановић.

Силбаш – Свечаним празничним бденијем и освећењем воде, славског кољива и колача, 26. октобра 2020. године, у месту Силбаш прослављен је други патрон тог места, света мајка Параскева – Света Петка. Бденијем је началствовао јереј Слободан Ђурђић, надлежни парох, уз саслужење ђакона Николе Дувњака из Бачке Паланке. У својој беседи отац Слободан је позвао вернике да се угледају на живот свете мајке наше Параскеве, као што су то чинили наши славни преци. Позвао је и на обновљење праксе да се у овој капели на свеноћним бденијима молитве узносе Господу. У току бденија служен је чин водоосвећења и благосиљања славског кољива и колача. Славске дарове ове године припремила је породица Ивичић, а за обнову капеле, која још увек траје, постарале су се породице: Јовановић, Николић, Кнежевић и Божић.

Кратак историјат Водице

На источној страни села, на путу за Нови Сад, постоји, као власништво Црквене општине, Водица на којој је 1862. године саграђена капела посвећена Преподобној мати Параскеви, на дан чијег празника је, исте године, и освећена. Капела скромних димензија украшена је разним иконама искићеним пешкирима. На средини се налази налоњ са целивајућом иконом. На улазу, са западне стране, је трем под којим се налази „чудотворни бунар“.

Према запису на основу казивања тутора храма Обрада Михајловог из 1863. године, један путник сав болестан и изнемогао пио је воду из овог бунара и потпуно оздравио. Жена која је имала отворене ране на табанима код своје је куће прала овом водом ноге и после неколико дана ране су зацелиле. Још неки су нашли лека својој болести међу којима има и једна девојка, Словакиња.

После свега што се догодило и великог култа народног према овом бунару Црквеноопштинска скупштина одлучила је да подигне данашњу капелу поменуте године. Овде се долазило уочи Ђурђевдана, Спасовдана, Духова и Свете Петке, када су се вршила ноћна бдења и читале молитве за болесне. Данас тога више нема али се, за Богојављење, одатле још увек узима вода и носи у цркву.

Преузето из књиге Будимира и Мирослава Попадића Силбашки споменар.

[carousel_slide id=’19761′]

Змајево – На празник Преподобне мајке Параскеве – Свете Петке, 14/27. октобра 2020. године, свету Литургију у Светониколајевском храму у Змајеву служио је протојереј-ставрофор Радован Лазић, надлежни парох. Светој Литургији су присуствовале чланице Хришћанске заједнице из Змајева. На крају свете Литургије освећени су славски дарови, које су поводом своје славе – Свете Петке, принеле чланице Хришћанске заједнице.

[carousel_slide id=’19775′]

Адице – Парохијани у новосадском насељу Адице прославили су преподобну Параскеву, светитељку којој је посвећен храм у изградњи у наведеном насељу. Сабравши се у великом броју, верни народ је показао љубав према Цркви својој и њеним светитељима. Вечерње богослужење на дан празника, 14/27. октобра 2020. године, служио је протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење протојереја-ставрофора Чедомира Чалића, протојереја Предрага Толимира и ђакона Бранка Бандобранског. На крају вечерње службе извршено је благосиљање славских дарова. Честитајући славу кумовима, свештеницима и парохијанима, прота Миливој је произнео празничну поуку о бризи Божјој према свима. После молитвеног сабрања, испред храма је уприличено послужење за све присутне. Овогодишњи кум, господин Милан Николаш, предао је залог кумства за идућу годину господину Витомиру Јовановићу.

[carousel_slide id=’19784′]

Print Friendly, PDF & Email