Богослужбене особености празника Преподобне мајке Параскеве – Петке

Ново издање емисије Богослужбене особености великих празника посвећено је празнику Преподобне и богоносне мајке наше Параскеве – Петке. У оквиру емисије предочили смо житије ове угоднице Божје, уз посебан нагласак на богослужбене особености и подсећање на велико поштовање које јој исказује наш народ.

У личности Преподобне мајке наше Параскеве актуализују се речи псалмопојца Давида: „Диван је Бог у светима својим, Бог Израиљевˮ (Пс. 67, 36). Сва химнографија у служби преподобне мајке наше Параскеве велича њен подвижнички живот којим је угодила Господу и свакој хришћанској души постала образац живота и подвига. На вечерњем богослужењу имамо три Старозаветна читања из Премудрости Соломонових у којима се говори о праведним душама и награди којом их Господ, због њихове праведности, награђује. О преподобној Параскеви – као верној невести Христовој која својим животом постаде сасуд Духа Светога и верна молитвеница оних који јој се са вером и љубављу обраћају за молитвено заступништво – говори нам следећа стихира, као и ексапостилар:

Сав народ да устане и похвали Христову красну невесту, чисту голубицу, позлаћену Духом Светим: Она заволи пустињски живот, била је ангелима сабеседница, похвала девственицима, коју ангели хвале и људски род слави, говорећи: „Радуј се, заступнице осиромашених и заштито оних у бригама овоземаљским, преблажена Параскево. Ти си пошла за твојим Жеником Христом, Који даје свету велику милост” (стихира на Јутрењу после Еванђеља, по 50. псалму).

Као Божански свет, Параскево, у песмама духовним Цркви јавила се јеси, красотом коју обасјаваш светлошћу лица твога, предобра невесто Христова: Њему се непрестано моли за све нас (Ексапостилар).

У житију преподобне казује се да је оставила све овоземаљско и пошла за небеским, препуштајући се вољи Божјој, а душу своју богатећи врлинама:

Отаџбину, сроднике и богатство оставивши, Параскево, и све светско пренебрегавши, Бога Јединог заволела јеси, Њему си се и постећи уподобила, и била си обитавалиште Светога Духа, Његовим силама просветивши се, Њега моли да спасе душе наше (Слава на хвалитне).

Аутор емисије: катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email