У Епархији бачкој прослављен празник Рођења Пресвете Богородице

У понедељак, 8/21. септембра 2020. године, наша света Црква врши спомен на Рођење Пресвете Богородице. Празник Мале Госпојине је слава храмова у Парагама и у Шангају крај Новог Сада.

Нови Сад – Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у Светогеоргијевском храму у Новом Саду, а саслуживали су Његово Проесвештенство Епископ мохачки г. Исихије, јерођакон Јустин (Живанић), свештеници Саборног храма и новосадски ђакони.

Беседећи по прочитаном јеванђелском одељку, владика Иринеј је навео да су многи храмови посвећени празнику Рођења Пресвете Богородице. Данас слави и наш манастир Студеница, чувени и знаменит манастир, и по свом ктитору и по свом духовном зрачењу кроз сву историју нашег народа. Желим посебно да упутим честитке и молитвене жеље и љубав нашој Гимназији, њеном директору, наставницима и ученицима, зато што дан рођења Пресвете Богородице је – на својеобразан начин – и рођендан данашње Гимназије, коју је Висарион Павловић, владика бачки, давне 1731. године основао као Латинску школу, духовну школу, која је убрзо прерасла у Колегијум и била прва високошколска установа у српском народу, казао је Епископ бачки.

Преосвећени владика Иринеј је најавио да ће у уторак, 22. септембра, са почетком у 9 часова, у новосадском Саборном храму бити служен годишњи парастос ктиторима, добротворима, управитељима, професорима и ученицима Рождествено-Богородичине школе у Новом Саду.   

Академија у част владике Висариона Павловића

Парастос ктиторима, добротворима, управитељима, професорима и ученицима Рождествено-Богородичине школе у Новом Саду

[carousel_slide id=’17976′]

Параге – На празник  Мале Госпојине, 21. септембра 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Исихије присуствовао је вечерњем богослужењу у Парагама, поводом славе храма посвећеног Рођењу Пресвете Богородице, а затим освештао славске дарове. У својој беседи, Епископ је поучио верни народ о значају празника.

После вечерњег богослужења владика Исихије је освештао новоизграђени Светосавски дом, чији су темељи освећени 2019. године, на празник Цвети. Светосавски дом је подигнут трудом Црквене општине Параге и залагањем верног народа Божјег у том селу. Владика је после освећења заблагодарио на труду поводом овог благословеног дела и пренео благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја.

Овогодишњи црквени кум био је госоподин Сава Попов из Парага са својом породицом, а кумство је предао породици Ђурић из Парага.

На вечерњем богослужењу и освећењу Светосавског дома певао је црквени хор Свети Јован Крститељ из Бачке Паланке, којим руководи професор Снежана Жујић. Овој свечаности је присуствовао и председник Општине Бачка Паланка, господин Бранислав Шушница са сарадницима.

[carousel_slide id=’18046′]

Врбас На дан када наша света Црква молитвено прославља Рођење Пресвете Богородице, 21. септембра 2020. године, служена је вечерња служба на темељима некадашње цркве за коју се као титулар наводи Света Марија (изграђена је крајем XII, почетком XIII века). Налазила се на западном крају насеља и била је у богослужбеној употреби до почетка XVI века, када је, заједно са насељем, разорена од Турака. Црква је дужине 14 метара, ширине 6 метара, једнобродна је грађевина са апсидама и две конхе. Дебљина зидова кретала се до 1 метра, а за изградњу коришћени су опека, ломљени и обрађени камен. Унутрашњост цркве била је украшена фрескама, јер фрагменти фресака позлаћених икона указују на византијску традицију.

Вечерње је служио протојереј Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки, уз саслужење протојереја Здравка Бојовића,  пароха другог врбашког. Отац Далибор је позвао верне на духовну и свеобухватну обнову, наводећи да се „у наше доба откри темељ цркве који ће вероватно, уз Божју помоћ, једнога дана доживети своју обнову”.

[carousel_slide id=’18062′]

Сомбор – На празник Рођења Пресвете Богородице, 2020. лета Господњег, прослављена је храмовна слава на Малом православном гробљу у Сомбору. Свету Литургију је служио протонамесник Срђан Нешић, старешина храма, уз саслужење ђакона Александра Верића.
Овогодишњи кумови Светлана Павков и син Владимир су, уз славски колач, жито, вино и свећу које су принели, за све присутне припремили и трпезу љубави.

[carousel_slide id=’18089′]

Светозар Милетић – У понедељак, 21. септембра 2020. године, када наша света Црква прославља Рођење Пресвете Богородице, житељи Светозара Милетића су прославили сеоску славу. На темељима храма, чин благосиљања славских дарова је служио протојереј Славољуб Лугоњић, надлежни парох. Овогодишњи кум славе је био г. Дамир Берак, а за следећу годину је кумство преузео г. Веселин Кусић.

[carousel_slide id=’18125′]

Print Friendly, PDF & Email