Отворене су пријаве за православни филмски фестивал „Византфестˮ

И ове године православни хришћански филмски ствараоци из целог света имају прилику да – својим кратким и дугометражним филмовима – узму учешће у православном филмском фестивалу „Византфестˮ. Филмове могу да пошаљу до 23. августа 2020. године, а наведена уметничка остварења ће бити приказана на интернет мрежи у току октобра ове године. „Византфестˮ је осмишљен као интернет фестивал, у којем могу да учествују професионални и аматерски филмски ствараоци. 

Иако не морају бити стриктно религиозне тематике, филмови морају да буду створени у православном духу. Сâм фестивал покренула је организација „Transfigure Mediaˮ, којом координира православни хришћанин из Мелбурна (Аустралија), Крис Влахонасиос. Он је изабрао име фестивала како би одао почаст наслеђу Византијске Империје. Византија је била „место велике мудрости, уметности и вереˮ, истакао је организатор, и додао да се „дух и вредности Византије огледају у радовима православних хришћана у дигиталној ериˮ. Циљ „Византфестаˮ је да промовише православне хришћанске филмске ствараоце, будући да филм служи као високо ефикасан медиј за евангелизацију и доноси духовну лепоту уметности, коју чини доступном публици.

Номиновани и награђени филмови могу се погледати на Јутјуб каналу фестивала. Међу прошлогодишњим филмовима награду за најбољи филм добио је филм српског четрнаестогодишњака из Сремских Карловаца, Јакова Попова, који је награду добио за анимирани краткометражни филм под називом „Трон Светог Савеˮ. Наведени филм снимљен је поводом јубилеја 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве и захваљујући њему многе земље добиле су прилику да се упознају са српском историјом и културом.

Приредио вероучитељ Ђорђе Гојић

Извор: https://orthodoxtimes.com

Print Friendly, PDF & Email