Прослава Спасовдана у Епархији бачкој

Данас – Спасовдан. Данас, овај дивни празник открива нам сву Тајну Господа и Богочовека Христа. Зашто је Он узео на Себе тело, зашто је постао човек? Узео је на Себе тело да то тело спасе од греха и узнесе изнад свих небеса и посади на сами Престо Господа Славе. То је сав пут Богочовека Господа Христа, сав Његов пут у овоме свету и у овоме животу – да би то био пут свакога од нас, сваког човека, сваког тела људског.

Преподобни Јустин Ћелијски,
Спасовдан, 1967. године, у манастиру Ћелијама.

Нови Сад – На празник Вазнесења Господњег мноштво вернога народа Новога Сада сабрало се 15/28. маја 2020. године у Световазнесењском храму на Клиси. На светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, а саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије, свештеници и ђакони Епархије бачке.

Беседећи после прочитане јеванђелске перикопе, владика Иринеј је казао да је оправдано народно име данашњег празника – Спасовдан. У самом том називу исказана је суштина и смисао празника. Када кажемо Вазнесење Господње – то је опис самог догађаја, онога што су ученици, апостоли доживели, чега су били сведоци, али то је догађај који сведочи о пуноћи спасења рода људскога и творевине Божје. Овај свети храм данас слави своју славу и ми сви заједно, једним устима и једним срцем, прослављамо Господа Који се вазнео на небо, вазносећи и нас – уколико смо Његови, уколико у Њега верујемо, Њему се молимо, Њега призивамо. У Његовој Личности и ми смо вазнесени, и ми смо не више – како каже Свето Писмо – туђини него домаћи Божји, укућани Божји, житељи Новог, Небеског Јерусалима, поучио је Епископ бачки.     

У току свете Литургије, Преосвећени владика Иринеј је рукоположио ђакона Светониколајевског храма у Новом Саду Огњена Верића у чин презвитера.

Благосиљани су славски колач и кољиво, а потом је, у порти Световазнесењског храма на Клиси, откривено спомен-обележје блаженопочившем владици будимском Данилу Крстићу. О архијереју Српске Православне Цркве – великом духовнику, научнику, професору, говорили су Епископ бачки г. Иринеј, г. Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, и г. Синиша Јокић, директор Завода за заштиту споменика културе. Говорећи о владици Данилу, Епископ бачки је истакао да је блаженопочивши архијереј један од највећих теолога 20. века. То је, нажалост, познатије у другим помесним Православним Црквама него у нашој, Српској Цркви. Школовање своје је завршио најпре на Институту Светог Сергија у Паризу, онда је био у Америци, где је даље учио од проте Георгија Флоровског, који је такође уз нашег светог Јустина Поповића био други најзначајнији теолог протеклог века. Владика је пронео име Новога Сада широм хришћанскога света, а самим тим и име своје родне Клисе. Данас почива на другом месту, али кроз ово спомен-обележје он подсећа и вас све на своје присуство овде, нагласио је владика Иринеј.

Слава Световазнесењског храма на Клиси и откривање спомен-обележја владици Данилу Крстићу

На предњој страни постамента исписан је текст: „Епископ будимски др Данило Крстић, 1927 – 2002, од Клисе до Харвардаˮ, док је на доњем делу постамента текст: „Захвални Клисаниˮ. Спомен-биста је уметничко дело признатог вајара Ђорђа Лазића. Епископ будимски Данило Крстић рођен је 1927. године у Новом Саду, а упокојио се у Господу 2002. године у Сентандреји.

[carousel_slide id=’13799′]

Чуруг – У четвртак шесте седмице по Пасхи, 28. маја 2020. године, верни народ Чуруга молитвено је прославио храмовну славу, Вазнесење Господње.

Уочи празника бденијем је началствовао презвитер Милоје Ђорђевић, уз саслужење протојереја Петра Тривуновића. Отац Милоје је служио свету Литургију на Спасовдан, а саслуживао је отац Петар. Несвакидашњем узвишенијем доживљају Литургије допринео је црквени хор са вероучитељима, студентима и богословима. По заамвоној молитви верни народ је, са својим свештеницима, кренуо у свечану литију. Током литије свештеници су извршили чин освећења жита, а потом је служен помен оснивачима, свештенослужитељима и парохијанима храма у Чуругу. Благосиљани су славски дарови, колач и кољиво. Овогодишњи кумови су били Жељко и Љубица Лабус, а за нове кумове јавили су се Миле и Рада Вукоман из Чуруга.

[carousel_slide id=’13911′]

Сомбор – На Спасовдан, у храму Светога великомученика Георгија, свету Литургију је служио протонамесник Бранислав Шијачић, уз саслужење ђакона Александра Верића.

[carousel_slide id=’13904′]

Милчић и Шапоњe – Заједно са својим надлежним свештеником, протојерејем Александром Лазићем, становници салашарских насеља Милчић и Шапоње прославили су славу капеле на водици у четвртак, 28. маја. Породица Ленке Васиљевић кумство је предала породици Кусић и на тај начин је настављена вековна традиција празновања.

[carousel_slide id=’14064′]

Ленија – Протонамесник Бранислав Шијачић, надлежни парох, уз саслужење ђакона Александра Верића пререзао је славски колач и благосиљао је славско кољиво. Овогодишњи кумови славе били су чланови породице Бикар, а за следећу годину кумства се прихватио Милан Бранков.

[carousel_slide id=’14083′]

Суботица – Празновање Вазнесења Господњег, храмовне славе у Суботици, започело је служењем бденија у среду, 27. маја 2020. године, којим је началствовао протојереј-ставрофор Мирко Шипка, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После богослужења присутнима се обратио протојереј Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, честитавши празник. Празничном бденију присуствовали су велечасни Мирко Штефковић, тајник Суботичке бискупије, велечасни Јожеф Сакаљ, жупник Жупе Исуса радника у Суботици, фра Зденко Грубер, гвардијан Фрањевачког самостана у Суботици и г. Кармино Тарало, вицеконзул амбасаде Италије у Суботици.

На дан празника Вазнесења Господњег, 28. маја, свету Литургију служио је протојереј Миодраг Шипка, сабрат храма Успења Пресвете Богородице у Новом Саду, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. Беседећи после прочитаног јеванђелског одељка, отац Миодраг је истакао да је Господ вазнесењем на небо отворио пут свима људима свих времена.

Протојереј Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, честитао је празник присутнима и захвалио је гостима на љубави исказаној доласком и учешћем у евхаристијском заједничарењу. На празничној Литургији појали су чланови Црквеног хора Свети Роман Мелод из Суботице.

Поштујући прописане мере о јавном окупљању, ове године братство храма није организовало Литију улицама Суботице. Извршен је трократни опход око светог храма, са благосиљањем новог класја жита, а уједно је и одслужен помен ктиторима и приложницима светога храма.         

Поред мноштва вернога народа, светој Литургији су присуствовали: чланови Управног одбора Црквене општине суботичке, представници Министарства унутрашњих послова Србије, г. Богдан Лабан, градоначелник Суботице са сарадницима, припадници Војске Републике Србије, представници Радио Марије Србије (велечасни Андрија Анишић, директор хрватске редакције, велечасни Иштван Палатинуш, директор програма мађарске редакције, г. Адам Сег, координатор мађарске редакције), фра Зденко Грубер, Еуген – сабрат Фрањевачког самостана, као и г. Кармино Тарало.

Вечерњим богослужењем у Световазнесењском храму началствовао је протојереј-ставрофор Мирко Шипка, уз саслужење више свештеника и ђакона. Вечерњем богослужењу присуствовали су монаси Захарије и Тихон из манастира Ваведења Пресвете Богородице у Бођанима. Појали су појци Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин.

На крају вечерњег богослужења, протојереј Драган Стокин, настојатељ Световазнесењског храма, честитао је присутнима празник Спасовдан, те је г. Стевану Бакићу предао залог кумства за следећу годину.

[carousel_slide id=’13930′]

Ада – Верни народ ађанске парохије отпочео је прослављање храмовне славе празничним бденијем, које је служио протонамесник Бошко Симић, парох у Карађорђеву, а саслуживали су презвитери Далибор Зарић, парох сенћански, и Србољуб Срдић, парох у Молу.

На Спасовдан светом Литургијом началствовао је протојереј Дејан Станојев, архијерејски намесник бечејски, уз саслужење више свештеника. Прота Дејан је беседио о смислу и значају празника Вазнесења Господњег, честитајући храмовну славу житељима Аде. После узнесене заамвоне молитве обављен је литијски опход око храма и служен је помен оснивачима, свештенослужитељима и парохијанима ађанског храма.                   

Вечерње богослужење је служио протојереј Горан Артуков, парох ченејски, уз саслужње презвитера Милорада Мишкова, пароха у Молу. Ово богослужење је својим појањем украсио хор Свети Сава из Мола, са вероучитељима Александром Артуковим и Миланом Радојевићем, као и богословом Андрејем Артуковим. Кумови славе су били господин Милорад Вланиколин и госпођа Љиљана Вланиколин, а кумство за следећу годину преузео је господин Андрија Јанковић са својом породицом.

После вечерњег богослужења одржан је кратак културно-уметнички програм у извођењу КУД Новак Радоњић из Мола.

[carousel_slide id=’14011′]

Кулпин – У навечерје празника бденије је служио протојереј Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки, уз саслужење јеромонаха Пахомија (Швачка) и свештенства Епархије бачке.

На празник Вазнесења Господњег свету Литургију служио је протонамесник Милан Узуров, парох бачкопаланачки, уз саслужење јеромонаха Пахомија и презвитера Зорана Регодића, пароха кулпинског. После прочитаног јеванђелског зачала, отац Милан је произнео празничну беседу.  

Поред верног народа, литургијском сабрању је присуствовао господин Јарослав Јаворник, евангелистички свештеник. После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма, благосиљање младог жита и служен је мали помен уснулим ктиторима, добротворима, свештенослужитељима и парохијанима Вазнесењског храма у Кулпину.

Вечерње је служио презвитер Лазар Мајсторовић, парох ветернички, уз саслужење више свештеника и двојице ђакона – Владе Поповића и Мирослава Стојановића. После чина благосиљања славског колача и кољива, отац Перо је одржао беседу. Вечерње богослужење је улепшано предивним појањем полазника Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин из Новог Сада. Надлежни парох је захвалио свима на љубави и пожртвовању. Овогодишњи кумови су били Милош и Мирослав Бекић, а кумство за следећу годину преузела је госпођа Ксенија Накић са породицом. Вечерњем богослужењу присуствовали су господин Срђан Симић, председник Општине Бачки Петровац, и потомци породице Стратимировић.

[carousel_slide id=’14051′]

Горњи Ковиљ – Прослава Вазнесења Господњег, храмовне славе у Горњем Ковиљу, започела је свечаним празничним бденијем на којем је началствовао протојереј-ставрофор Славко Пајовић, парох госпођиначки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Свету Литургију служио је презвитер Иван  Спасевски, парох темерински, а саслуживали су  протојереји Остоја Нијемчевић и презвитер Живко Рајиновић. Светој Литургији је присуствовао велики број верног народа. Презвитер Иван Спасевски одржао је надахнуту празничну беседу. После заамвоне молитве извршен је литијски опход, а потом је одржан помен солунским добровољцима, ктиторима и приложницима.

На вечерњем богослужењу началствовао је протојереј  Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије бачке. На крају вечерњег богослужења уз појање празничног тропара служен је чин благосиљања кољива и резање славског колача. Надахнуту беседу о значају празника изговорио је протојереј Бранислав Мркић. Домаћин, презвитер  Живко Рајиновић,  поздравио је све присутне. Захвалио се кумовима Станку Кондићу и његовој породици на љубави према светом храму, који су у спомен свога кумства даривали свети храм са новом целиваоницом за свете иконе.  Кумство за наредну годину преузео је господин Слободан Јеврић. Након празничног молитвеног сабрања  уприличена је трпеза љубави у Светосавском дому у Горњем Ковиљу.

[carousel_slide id=’14034′]

Врбас У четвртак, 28. маја 2020. године, парохијани Световазнесењског храма у Врбасу прославили су своју храмовну славу – Вазнесење Господње. Свету Литургију служио је протонамесник Борислав Тошић, парох кулски, уз саслужење протојереја Здравка Бојовића, настојатеља Световазнесењског храма, и ђакона Петра Николића.

Беседећи по прочитаној јеванђелској перикопи, отац Борислав је говорио о празнику Вазнесења Господњег и уједно честитао храмовну и градску славу. Извршен је трократни опход око светога храма. Вечерњим богослужењем у Световазнесењском храму началствовао је протојереј Јован Кезан, парох србобрански, уз саслужење више свештеника. Пригодном беседом обратио се протојереј Јован Кезан честитајући вернима града Врбаса храмовну и градску славу. Вечерњој служби присуствовали су градоначелник Милан Глушац са својим сарадницима, господин Владо Глођовић, начелник полицијске управе Врбаса, и песник Благоје Баковић. На крају вечерњег богослужења, протојереј Здравко Бојовић, настојатељ Световазнесењског храма, честитао је присутнима празник Спасовдан, те је г. Чедомиру Пешићу предао залог кумства за следећу годину.

[carousel_slide id=’14099′]

Ђурђево – Свечано бденије уочи славе служиo je протонамесник Петар Ђукић, парох у Ђурђеву. За певницом су певали студенти Православног богословског факултета Универзитета у Београду: Стојан Вукшић, Саво Радосављевић и Јован Пешић, као и катихета Димитрије Крнета.

На дан храмовне славе светом Литургијом је началствовао отац Петар, а саслуживао је протонамесник Радоје Марковић, парох друге парохије у Ђурђеву. Апостол је читао Зоран Милић, студент друге године Православног богословског факултета. По прочитаном Јеванђељу беседио је протонамесник Петар. После заамвоне молитве служен је чин благосиљања класја пшенице и славског колача и кољива, а потом је служен помен оснивачима, свештенослужитељима и парохијанима храма у Ђурђеву. После свете Литургије у Светосавском дому је приређено послужење, којем су присуствовали свештеници и одборници Црквене општине Ђурђево, као и многе друге званице.

[carousel_slide id=’14122′]
Print Friendly, PDF & Email