Cвето Богојављење Господа и Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа

И заиста велика је тајна побожности:
Бог се јави у телу, оправда се у Духу,
показа се анђелима, проповеди се
незнабошцима, верова се у свету, вазнесе
се у слави. (1. Тим. 3, 16)

Господ Исус Христос, Син Божји, дошао је у овај свет ради спасења рода људскога и обновљења свеколике твари. Домострој спасења свега створенога у личности Логоса Божјег је Тајна наговештавана много пута и разним начинима током Старога Завета, а у пуноћи је остварена јављањем Бога у телу међу људима, тојест оваплоћењем Речи Божје.  Рождество Христово јесте прво Богојављење у Новом Завету. У Христовом Рођењу, Бог не само да се јавио и открио људима, него се и сјединио са човечанском природом.

Сви догађаји из Христовог овоземаљског живота, које у Цркви молитвено и саборно прослављамо, потврђују свештену истину да је Он постао човек ради нашег обожења. Међу таквим спасоносним догађајима празнујемо и Крштење Господа Исуса Христа на реци Јордану од стране светога Јована Крститеља, Пророка и Претече Господњег. Свети Јован Претеча крштавао је људе водом за покајање (Мт. 3, 11). Премда Господ Исус Христос, као Бог, није имао потребу за покајањем нити за крштењем, Он је приступио Јовановом крштењу како ради испуњења сваке правде (Мт. 3, 15), односно ради испуњења заповести старозаветног Божјег закона, тако и у циљу спасења пале људске природе.

У тренутку Христовог крштења на Јордану, људскоме роду је откривена Тајна Свете Тројице – Оца, Сина и Светога Духа, због чега се овај празник назива Богојављење. Приликом Христовог крштења у Јордану, чуо се глас Оца небеског Који је потврдио да је то Његов Син љубљени, Који је по Његовој вољи, а Дух Свети је у виду голуба сишао на Господа Исуса Христа.

Погрузивши се у воде Јордана ради крштења, Син Божји би показан Новим Мојсејем, а Његово крштење почетком новозаветне Пасхе. Док је у Старом Завету, проласком кроз Црвено море, боговидац и пророк Мојсеј са староизраиљским народом започео пут ка Обећаној земљи, тако је и Господ Исус Христос, Својим крштењем и проласком кроз воде Јордана, повео човечански род ка обећаном спасењу и вечном животу у Царству небеском.

Крштавајући се у Јордану, Господ је уништио главе змија и тиме је наговестио коначну победу над последњим  непријатељем. Сишавши у водене токове Јордана, Син Божји је осветио природу водâ, а јорданске воде су постале извор освећења човека и творевине. Крштавајући се у водама Јордана, Христос је даровао људскоме роду спасоносну Тајну Крштења – рођења водом и Духом, те је Спаситељево крштење првина Тајне обновљења пале људске природе у крштењској води.

Приредио: Милан Бандобрански

Print Friendly, PDF & Email