Богослужбене особености празникâ Крстовдана, Богојављења и Сабора светог Јована Крститеља

У емисији „Богослужбене особености великих празникаˮ, пажњу смо посветили молитвеним споменима на Богојављење Господа нашег Исуса Христа и празник Сабора светог Јована Пророка, Претече и Крститеља Господњег, истакавши значај богослужбених особености са посебним нагласком на свештени чин Великог водоосвећења.

Након издвајања спомена Христовог Рождества из двојединог празника свих јављања Божјих, дошло је и до богослужбене поделе из које имамо посебно богослужење Рождества, а посебно Богојављења. У оквиру службе Рождества сачуван је и спомен поклоњења мудрацâ, док је богослужбена успомена на прво чудо Господње у Кани Галилејској готово ишчезла. У службама празникâ Рождества и Богојављења имамо трага о њиховом заједничком прослављању. Тако на деветом часу у навечерје Рождества у једној стихири појемо: „Клањамо се Рождеству Твоме Христе: покажи нам и Божанска твоја Богојављењаˮ. Или у трећој стихири на Господи возвах појемо да је „Господ васцелу твар просветлиоˮ, док на Богојављење појемо: „Данас се васцела твар просветљујеˮ. У једној од молитава Великог водоосвећења читамо: „Својим рођењем осветио си девојачку утробу, свако створење слави Тебе који си се јавиоˮ. 

Други део празничне емисије посвећен је свештеном спомену на највећег међу рођенима од жена, Светог славног Јована Пророка, Претечу и Крститеља Господњег, који би удостојен да у токовима јорданским крсти Господа, положивши своју десницу на главу Спаситеља света.

Аутор емисије: Катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email