Празник Светога апостола Луке

Клинички центар Војводине – У четвртак, 31. октобра 2019. године, на дан када наша света Црква молитвено слави успомену на светог, славног и свехвалног апостола и јеванђелиста Луку, параклис при Клиничком центру Војводине у Новом Саду био је испуњен верним народом и празничном радошћу са посебним молитвеним осећањима сабраних, који су једнодушно учествовали у служењу свете Литургије и прославили престони празник и заштитника овог дома Божјег и свих оних који се овде налазе на лечењу, као и оних који их лече у овој здравственој установи.

Свету Литургију служио је презвитер Ненад Вујасин, новорукоположени свештеник Епархије бачке, уз саслужење протонамесника Велимира Врућинића, настојатеља храма Светих Кирила и Методија у Новом Саду, и ђакона Владе Поповића, парохијског ђакона при новосадском Светосавском храму.

Отац Ненад је, после прочитаног јеванђелског одељка, произнео литургијску поуку, објашњавајући присутнима који је значај бриге и жртвене љубави. Нагласио је и улогу светог апостола Луке, који је својим лекарским вештинама помагао потребитима свога времена и који је свим људима свих времена дао писану реч Господњу која проистиче из његове непосредне спознаје Истине, тојест оваплоћеног Логоса Божјег, Господа нашег Исуса Христа.

По прочитаној заамвоној молитви освештани су славски дарови − колач и кољиво. На самом крају данашњег сабрања, протонамесник Бранислав Мркић, настојатељ ове капеле, заблагодарио је началствујућем свештенику и осталим присутним клирицима, госпођи Љубици Миљковић и њеној породици, кумовима овогодишње храмовне славе, као и присутном верном народу на љубави и помоћи у припремама за прославу овог дивног апостолског празника и славе капеле при Клиничком центру Војводине.

[carousel_slide id=’4271′]

Сомбор – Културни центар Лаза Костић у Сомбору прославио је славу, светога апостола Луку. У просторијама Галерије Лаза Костић славски колач је пререзао протонамесник Бранислав Шијачић, надлежни парох. Овогодишњи кум славе је господин Зоран Стошић Врањски, уметник. За следећу годину  кумства се прихватио господин Антоније Ратковић, заменик градоначелника Сомбора.

[carousel_slide id=’4331′]
Print Friendly, PDF & Email