Ивањдан у Епархији бачкој

Божанска уста Господа Христа објавише свету да је свети Јован Претеча највећи између рођених од жена. Шта ми можемо да очекујемо од њега, шта ако не милост, благодат и доброту? Њему је Господ дао ту благодат да, пре свих нас, позна Господа Христа, пође за Њим и објави целоме свету да нема спасења у другоме осим у Господу Исусу. Да, то је Претеча: апостол покајања, пророк покајања, мученик покајања.

Преподобни Јустин Ћелијски, 1974. године, Ивањдан у манастиру Ћелије

Празник Рођења светог Јована Претече литургијски је прослављен у Епархији бачкој, у недељу, 7. јула 2019. године. Ивањдан је престони празник храма на Детелинари, капеле на Успенском гробљу у Новом Саду, као и храмова у Бачкој Паланци, Гложану, Сомбору и у другим местима наше Епархије.

Саборни храм – У трећу недељу по Духовима, на Празник Рођења Светога Јована Претече и Крститеља Господњег, 24. јуна/7. јула 2019. године, у Светогеоргијевском храму у Новом Саду, Евхаристијским сабрањем  началствовао је Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки господин Иринеј, уз саслужење Епископа мохачког господина Исихија, јеромонаха Поликарпа (Трајковића), сабрата манастира Свете Тројице у Љубовији, братства Саборног храма и новосадских ђакона.

               У свом архипастирском обраћању владика Иринеј је између осталог истакао:  У данашњем дану прослављамо два Празника у једном, двоједини празник, недељу, Васкрс у малом, и Празник рођења Светог Јована Крститеља. Наш народ тај празник назива Ивањдан.  Спаситељ нас учи да не бринемо шта ћемо јести и у шта ћемо се оденути.  Животни идеал који нам изгледа неостварљив и скоро утопијски, испунио се у животу светих Божјих угодника, а посебно у животу Светог Јована Пророка, Претече и Крститеља Господњег. Спаситељ света Га назива ,,највећим рођеним од жене“, а  његова Личност управо јесте слика долазећег Спаситеља света. Он није сам себи циљ, он је непрекидно најављивање доласка Господа Исуса Христа. Свети Јован Крститељ то потврђује када говори: ,, Ја нисам Христос, него глас вапијућег у пустињи,  и нисам достојан  одрешити ни ремена на обући Његовој.“  Живећи најскромније у пустињи, хранећи се дивљим медом и биљкама, доказао је да је итекако могуће, и преко потребно да човек најпре тражи Царство Божје и правду његову, а да му се све остало Љубављу Божјом, придодаје…

После заамвоне молитве, Владика Исихије је благословио нове свештене сасуде за богослужбену употребу у Саборном храму.ФОТО АЛБУМ

Детелинара – Прослава престоног празника храма на Детелинари – Рођења светог Јована Претече и Крститеља Господњег, почела је уочи Ивањдана, бденијем које је служио протопрезвитер-ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први.

У недељу, 7. јула 2019. године, светом Литургијом је началствовао прота Миливој, а саслуживали су свештеници Епархије бачке. Преневши поздрав и благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, архијерејски намесник новосадски први је казао да је потребно да се молимо светом Јовану Претечи да он свагда посредује пред Господом за све нас. Ко год Му се обрати чистога срца, искрене душе и чисте савести, измирен не само са свима него и са самим собом, што је можда у данашње време и најпотребније – бити у миру сâм са собом, са својим унутрашњим бићем, са својим прохтевима, са својим жељама које свакодневно искушавају и маме на преступање Божје заповести – тек када све то испунимо и замолимо Господа Бога за помоћ, Он неће остати равнодушан према нашим молитвама. Све оно што се дешава у право време то је уједно и благословено и по вољи Божјој. Данашњи празник нам све то потврђује, навео је прота Миливој, беседећи по прочитаној јеванђелској перикопи.

После трократног опхода око храма, протопрезвитер Милош Стојановић, секретар Црквене општине новосадске и парох при цркви на Детелинари, захвалио је проти Миливоју на началствовању светом Литургијом, свештеницима саслужитељима, као и благоверном народу који се одазвао позиву и својим присуством увеличао свечарску радост. Овај храм се гради милошћу Божјом и љубављу вернога народа. Већ неколико година, Богу хвала, служимо свету Литургију у овом храму и управо из те љубави, жеље и поштовања народа овде са Детелинаре – који није губио наду када се неколико година стајало са градњом и долазио је увече на молитву – ми смо задржали да чин благосиљања славског колача и жита буде на вечерњем богослужењу, казао је отац Милош.

На Литургији је појао хор Светоархангелске обитељи из Ковиља заједно са полазницима Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин.

Вечерњим богослужењем началствовао је протопрезвитер-ставрофор Ђорђе Ђурђев, настојатељ Саборног храма у Новом Саду, уз саслужење свештеникâ и ђакона Епархије бачке. Извршен је чин благосиљања славског колача и кољива, које су у славу Божју, а у част светог Јована Крститеља, припремиле куме храмовне славе – Мирјана Бановић и Милица Грубишић. Кумство за следећу годину преузели су Васо и Ваја Делић.

Изградња храма на Детелинари почела је 2004. године, а прва света Литургија у наведеном храму служена је 2015. године.

ФОТО АЛБУМ

Сомбор – На празник Рођења светог Јована Претече и Крститеља, 7. јула 2019. године, храм у Сомбору прославио је славу. Светом Литургијом је началствовао презвитер Срђан Нешић, парох Светојовановског храма, а саслуживали су: протојереј-ставрофор Славко Обрадов, протојереј Срђан Перић и јеромонах Митрофан (Гајић) из манастира Грабовца у Мађарској.

Појао је црквени хор Свети цар Константин и царица Јелена, као и монахиње из наведеног манастира.

У продужетку свете Литургије извршен је трократни опход око храма и служен помен ктиторима, приложницима, свештенослужитељима и парохијанима Светојовановског храма у Сомбору. У порти храма пререзан је славски колач и освештано славско кољиво, које је ове године припремио кум славе – Немања Голубић са породицом. За следећу годину кумства се прихватила породица Шиђански.

ФОТО АЛБУМ

Успенско гробље – У Улици Новосадског сајма налази се старо новосадско гробље – Успенско, где су сахрањени чувени Новосађани, православни Срби, угледни грађани и парохијани храма Успења Пресвете Богородице, као и православни Руси, избегли у Србију после револуције. На самом улазу у гробље налази се параклис посвећен Рођењу светог Јована Претече.

Прослава престоног празника параклиса започела је бденијем које је служио протонамесник Милорад Мировић, парох при новосадском Светоуспенском храму. На Ивањдан, 7. јула 2019. године, светом Литургијом началствовао је протонамесник Милан Ђурић, настојатељ Светониколајевског храма у Жабљу, а саслуживали су протонамесник Милорад Мировић и ђакон Александар Верић. После читања из светог Јеванђеља, отац Милан је надахнуто беседио о животу светог Јована Крститеља и његовим светим родитељима, Захарију и Јелисавети. После заамвоне молитве освећени су славски дарови – колачи и кољива, приноси парохијана и славских кумова, сестара Боје и Тијане.

ФОТО АЛБУМ

Надаљ – Прослава престоног празника у Надаљу – Рођења светог Јована Претече и Крститеља Господњег, почела је уочи Ивањдана, бденијем које је служио протојереј-ставрофор Драгомир Трифуновић, уз саслужење свештенства и ђаконства.

На Ивањдан, 7. јула, светом Литургијом началствовао је презвитер Срђан Јанковић, парох надаљски, а после заамвоне молитве обављена је трократна литија око храма и служен помен оснивачима, свештенослужитељима и парохијанима храма. Литургији је присуствовао господин Радивој Парошки, председник Општине Србобран.

Прота Драгомир Трифуновић началствовао је вечерњим богослужењем. Након узношења славских дарова које је принео овогодишњи кум храмовне славе – Ђорђе Грујић са породицом, пригодном беседом присутнима се обратио протојереј Дејан Станојев, честитавши празник и славу домаћинима.

ФОТО АЛБУМ

Print Friendly, PDF & Email