Празник Преображења Господњег

Владика Иринеј: „Будимо судеоници Христовога Преображења, сарађујмо са Његовом љубављу и благодаћу, како би и наше биће, наш живот, били у Њему преображени“.

Сваке године у периоду Великогоспојинског поста молитвено прослављамо велики празник Преображења Господа нашег Исуса Христа. Епископ бачки г. Иринеј служио је свету Литургију 19. августа 2019. године у Саборном храму у Новом Саду, а Епископ мохачки г. Исихије у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљској Планини. Празник Преображења Господњег посебно свечано су прославили житељи Станишића, Бачког Градишта, Хоргоша, као и колеге из Радио-Тавора Епархије бачке.

Нови Сад – Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у понедељак, 19. августа 2019. године – на празник Преображења Господњег, у Саборном храму у Новом Саду, уз саслужење братства наведенога храма. 
Беседећи после прочитаног јеванђелског одељка, владика Иринеј је казао да то што су свети апостоли на гори Тавору доживели – доживи кад-тад сваки прави хришћанин. То је циљ подвига монахâ, али и свих других хришћана који држе до своје вере на овој земљи. Није случајно што данас, поред горе Тавора, Литургија се врши и на врху Свете Горе Атонске где стоји црквица Преображења, и тамо се – од синоћ до сада – врши непрекидно богослужење. То је призив и наш, призив нама упућен да и ми будемо судеоници Христовога Преображења, да сарађујемо са Његовом љубављу и благодаћу, како би и наше биће, наш живот, били у Њему преображени, истински прослављени, навео је Епископ бачки у свом архипастирском обраћању. 

После заамвоне молитве, владика Иринеј је – према устаљеном и благословеном поретку – освештао нови род винове лозе.

ФОТО АЛБУМ







Print Friendly, PDF & Email