ВЕЛИКА СУБОТА

Велика субота (грч. Μεγάλο Σάββατο) или страсна субота је хришћански празник посвећен успомени на погреб Исуса Христа и његов силазак у Ад. Она је део Страсне седмице и увод у Васкршње празнике.

Православна Црква верује да је Христос био тога дан у гробу Телом, а да је духом био у Аду, а у исто време на Престолу био са Оцем и Духом, самим тим што је Он свеприсутни Бог, неодвојив од друга два Лица Свете Тројице. На тај дан је Исус Христос показао да је дошао крај старом веку који је био обележен светковањем суботњег дана, и отпочео нови век у коме се светкује дан Његовог Васкрсења.

Данашња света Литургија пуна је символа, којима се литургички осликава избављење рода људског, које победивши смрт и разоривши Ад, Христос свемилостиви дарује. Сишавши у Ад Христос, данас, избавља душе свих старозаветних праведника који су умрли у ишчекивању Месије, и не губећи наду и веру да ће га и дочекати, данас бивају спасени од робовања смрти. Самим тим већ данас се назире зора незалазног осмог непролазног вечног дана, дана Васкрсења Христова.

У храму Светог великомученика Георгија, свету Литургију је служио протонамесник Бранислав Шијачић, уз саслужење ђакона Александра Верића.

[carousel_slide id=’27136′]

Print Friendly, PDF & Email