У ЖИЧИ ПРОСЛАВA ЈУБИЛЕЈA – ОСАМ ВЕКОВА АУТОКЕФАЛИЈЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Свенародна прослава великог јубилеја – 800 година од стицања аутокефалности Српске Православне Цркве почела је у недељу, 6. октобра 2019. године, у манастиру Жичи. Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, а саслуживали су архијереји наше помесне Православне Цркве, међу којима су били и Њихова Преосвештенства епископи бачки Иринеј и мохачки Исихије.

Истакавши да је Црква водила своју апостолску мисију у народу, Патријарх српски г. Иринеј је казао да се ми морамо вратити нашој историји и путу Христовом. Нема бољег и сигурнијег пута од Христовог. Данас у Жичи славимо осам векова самосталности наше Цркве. Она је много пострадала, али је била велика нада и вера у Бога и Бог није оставио народ свој. Оно што је красило и треба да краси наш народ то је јединство у ономе што је свето и божанско, истинито и непролазно – јединство у Цркви, вери и љубави, навео је Предстојатељ Српске Православне Цркве.

Саборску посланицу, коју су поводом осам векова самосталности Српске Цркве упутили Његова Светост Патријарх српски и архијереји наше помесне Цркве, прочитао је Епископ нишки г. Арсеније. У знаку Распећа и Васкрсења Христовог налази се сав живот и историјско трајање нашег народа и наше Цркве. Захваљујући опредељењу Светога Саве омогућено је и довршено идентитетско уобличавање и сазревање српског народа, а црквеном самосталношћу и потоњим духовним плодовима које је она дала пројављено је његово црквено, културно и национално пунолетство. Верност Светосавском Завету омогућила нам је да преживимо, али и да не поклекнемо, наведено је у Посланици Српске Православне Цркве.

ПОСЛАНИЦА СРПСКЕ ПРАВОСАВНЕ ЦРКВЕ ПОВОДОМ ОСАМ ВЕКОВА САМОСТАЛНОСТИ

На Литургији је умилно појао хор сестринства манастира Жиче.

У оквиру прослављања најзначајнијег подухвата архипастирског и мисионарског деловања Светога Саве – чије плодове данас уживају и Српска Православна Црква и српски православни народ – 7. октобра ће бити уприличена посета древном седишту наше Цркве Пећкој Патријаршији, 8. октобра ће бити одржана свечана академија у Центру Сава са почетком у 20 часова, док ће 9. октобра, у 18 часова, у Музеју Српске Православне Цркве у Београду бити отворена изложба Осам векова уметности под окриљем Српске Православне Цркве.  Жича је српски средњовековни манастир из прве половине 13. века, који се налази у близини Краљева.

Манастир Жича

Беседа Светога Саве о правој вери изговорена 1220. године у Жичи

Јубилеј – осам векова аутокефалије Српске Православне Цркве

Print Friendly, PDF & Email