Емисија Дан Господњи: Јеванђеље о исцељењу Раслабљеног

У новом издању емисије Дан Господњи разговарали смо на тему јеванђелског зачала које се произноси у четврту недељу по Пасхи – Раслабљеног (Јов. 5, 1-15).

У четвртој недељи по Васкрсењу Христовом, Јеванђеље по Јовану сведочи о сусрету Господа Исуса Христа са раслабљеним човеком у јеврејској бањи Витезди. Овај догађај носи у себи скривену и врло дубоку символику која има свој педагошки и евхаристијски карактер. Бања Витезда јесте Црква и њено срце – Литургија, нови живот у Христу кроз бању крштења. Витезда је ново рођење водом и Духом. Црква је икона и израз Божје тројичне љубави према свету и човеку. Она је живот и исцељење „због свега и за све.” Сваки човек стоји на обали ове бање и призван је у благодатну заједницу Светога Духа, у извор воде, новог и вечног живота.

У другом делу емисије предочили смо изводе из беседа преподобног Јустина Ћелијског, Његове Светост Патријарха српског господина Порфирија, Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, као и протонамесника Срђана Нешића.

Аутор емисије: катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email