Божићни поздрав Српске православне црквене општине сомборске

Ми хришћани у данашњи дан славимо, јер Бог је узео обличје човека и родио се Богочовек Христос у Витлејему Јудејском. Рођењем Богочовека Христа пали свет добија смисао свог постојања. Човек је добио одговор на вековно питање, зашто се човек рађа у овај свет. Син Божји је постао Син Човечји да би на крају и сâм човек могао постати син Божји, тојест Бог се очовечио да бисмо се ми обожили.

Божић је радостан дан – дан Божјег милосрђа – дан праштања. Божић је светли дан, јер нам Бог дао Најсветлијег, дао нам је Себе у Сину. Зар није Отац у Сину и Син у Оцу? Име тога небесног Дара што га је у пећини витлејемској донела у свет света Дјева Марија јесте Мир Божји. Има ли икога међу нама који не би знао за превелику вредност и необичну цену Мира, како за живот и свакога човека, тако и породице, свакога друштва, свију народа па и целокупног човечанства?

Зато се требамо, у ово време када мислимо на традиционалне и породичне вредности, опомињати шта нам ваља чинити да останемо доследни својим коренима, својој вери, својој традицији. Усађујмо у децу своју мир Божји, да наша деца заволе Богомладенца Христа, да знају да се Он родио за сваког од нас да нам је Он истински Пријатељ и Дародавац. Учимо децу поштењу и добру, моралности и вери, борби са злом. Учимо их да образ за читав живот стичу не у скупоценим излозима, телевизијским екранима по центрима моћи овога света, где опчињено гледају у Лондон или Њујорк, већ образ стичу, као и мир, загледани у Витлејем и витлејемску пећину. У време ове пошасти која влада светом покажимо се као истински сведоци Божје љубави, да у нама љубав и вера надвладају страх који вирус короне шири.

Рођењем Исуса Христа сваки човек има могућност да оствари своје назначење. А то је да сваки човек живи, ради, постоји као најсавршеније биће на земљи по Лику Божјем. Наша је одлука и слобода коме ћемо служити у животу и да ли ћемо попут Пресвете Богородице прихватити вољу Божју и служити му.

Да се у овај радосни дан угледамо на наше свете претке којима су узори били светитељи Цркве и Сâм Богомладенац, а не на оне који живе по својим нагонима и који људски род деградирају на ниво животињâ. Једина смислена економија и екологија овога света је у садејству са вољом Божјом; следујући младенцу Христу од времених постајемо вечни, од сићушних огромни, од смртних бесмртни, од пролазних непролазни.

Нека би Господ дао снаге свима нама да дочекамо у духовној радости, очишћени од грехова наших, Господа Христа, да Га примимо у себе, да Он живи у нама и ми да живимо са Њим и да тако, живећи са Господом Христом, спасавамо себе од свакога греха, од сваке смрти и свакога ђавола и да, када пођемо одавде, удостојимо се да дођемо у Царство небеско, тамо где и сви светитељи Божји пребивају, да са свима њима и са анђелима Божјим славимо Бога у светој Литургији сједињени са Богом, Телом и Крвљу Христовом.

У име свештенства Српске православне црквене општине сомборске, парохијâ светог Великомученика Георгија и Рођења светог Јована Претече у Сомбору, поздрављам вас радосним божићним поздравом: Мир Божији, Христос се роди! Ваистину се роди!

У име сомборског свештенства, протонамесник Срђан Нешић,
парох Светојовановског храма у Сомбору.

Print Friendly, PDF & Email