Прослава празника Рођења Пресвете Богородице у Епархији бачкој

Нови Сад – У суботу поподне, 8/21. септембра 2024. године, на празник Рођења Пресвете Богородице, у храму у изградњи у новосадском насељу Сајлово, чином благосиљања славских дарова је  началствовао протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев, умировљени свештеник, уз саслужење свештенства Епархије бачке и новосадских ђакона. Кума овогодишње славе била су госпођа Вера Раонић са децом, а кумство за наредну годину је преузела госпођа Јованка Француски.

Обраћајући се сабраном верном народу, прота Ђорђе је честитао празник, пожелео да се храм ускоро заврши и позвао верни народ да се у храму сабира, поучава речи Божјој и држи је. Протојереј Милан Малинић, парох при храму Успења Пресвете Богородице у Новом Саду, захвалио је присутним свештеницима, кумовима славе и свим приложницима за изградњу храма. У надахнутом обраћању, прота Милан је рекао да генерације некадашњих становника Сајлова нису имале прилике да саграде храм, а будуће генерације неће имати потребу да га граде, јер садашњи становници Сајлова имају част и прилику да граде храм који ће предати у наслеђе новим генерацијама. Нагласивши значај заједничког труда на богоугодном подухвату изградње храма, прота Милан је обраћање закључио речима: „Ми градимо храм, а храм гради нас.ˮ

Богослужењу су присуствовали г. Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада, г. Никола Перваз, председник Црквене општине новосадске, г. Слободан Милић, дародавац грађевинског материјала за изградњу храма, као и многобројни верни народ.

Шангај – У суботу, 8/21. септембра 2024. године, свечано је прослављен престони празник храма Рођења Пресвете Богородице у новосадском насељу Шангај. Прослава је отпочела служењем бденија којим је началствовао протонамесник Илија Анђелић, парох при Световазнесенском храму на Клиси, уз саслужење ђакона Александра Артукова. После бденија, отац Илија је верном народу честитао навечерје храмовне славе.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Радован Лазић, парох при Световазнесенском храму на Клиси, уз саслужење ђакона Александра Артукова. Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, прота Радован је честитао храмовну славу и поучио сабрани верни народ о животу Пресвете Богородице. После заамвоне молитве су извршени трократни опход око светог храма и помен ктиторима, приложницима и свештенослужитељима шангајског храма.

Вечерњим богослужењем је началствовао протојереј Горан Димић, парох при Саборном храму у Новом Саду, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. После вечерњег богослужења је извршен чин благосиљања славских дарова које је принео овогодишњи кум г. Слободан Радин са породицом. Протонамесник Илија Анђелић је заблагодарио свештеницима на учешћу у прослави храмовне славе и поучио верни народ пригодном беседом. Кумства за следећу годину се прихватио г. Стефан Николић са породицом.

Параге – У суботу,  8/21. септембра 2024. године, житељи Парага прославили су престони празник храма Рођења Пресвете Богородице. Празничним бденијем је началствовао презвитер Слободан Ђурђић, парох силбашки. По завршеном богослужењу, отац Слободан се обратио сабраном народу пригодном беседом. Прота Стеван Лукић, парох парошки, честитао је свим сабраним верницима навечерје храмовне славе.

На дан празника, свету Литургију је служио протонамесник Новица Ракић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење протојереја Стевана Лукића, пароха парошког, и ђакона Бранка Батала из Бачке Паланке. По прочитаном јеванђелском одељку, отац Новица је произнео надахнуту беседу. По заамвоној молитви извршен је трократни опход око светог храма.

Вечерњим богослужењем и чином благосиљања славских дарова началствовао је протојереј Стевица Илић, парох новосадски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По завршетку богослужења, г. Милош Тодић, кум овогодишње славе, предао је залог кумства за наредну годину госпођи Тијани Гуљаш. Прота Стевица је поучио сабрани верни народ, а прота Стеван је захвалио свештеницима на учешћу у прослави храмовне славе, вернима честитао празник, а кумовима пожелео да их Пресвета Мајка Божја чува и штити.

Кула – У суботу, 8/21. септембра 2024. године, на празник Рођења Пресвете Богородице, прослављена је слава капеле на водици у Кули. Свету Литургију у поменутој капели служио је протонамесник Бошко Маринков, парох кулски. После заамвоне молитве је извршен чин малог освећења воде на бунару код капеле.

Празник је свечано прослављен и у храму Светог апостола и јеванђелиста Марка у Кули, где је светом Литургијом началствовао презвитер Драгољуб Мајсторовић, архијерејски намесник кулски, уз саслужење ђакона Бранислава Живковића. По завршетку свете Литургије извршен је чин благосиљања славских дарова које су принеле чланице Кола српских сестара Епархије бачке из Куле, које прослављају празник Рођења Пресвете Богородице као своју славу.

У послеподневним часовима, у капели на водици, вечерњим богослужењем је началствовао презвитер Драгољуб Мајсторовић, архијерејски намесник кулски, уз саслужење протојереја Илије Зекановића, пароха у Куцури, протонамесника Бошка Маринкова, пароха кулског, презвитера Радована Маљковића, пароха у Црвенки, као и ђакона Бранислава Живковића. По завршетку вечерњег богослужења извршен је чин благосиљања славских дарова, а по завршетку богослужења прота Илија Зекановић упутио је верном народу речи поуке беседећи у част Пресвете Богородице, чији је празник рођења свечано прославио верни народ Куле.

Сомбор – У суботу, 8/21. септембра 2024. године, прослављена је слава параклиса Рођења Пресвете Богородице на Малом православном гробљу у Сомбору. Свету Литургију је служио протојереј Срђан Нешић, а после свете Литургије је извршен чин благосиљања славских дарова. Кума овогодишње славе била је Бојана Дедић, а кумство за следећу годину је преузела Иванка Голубић.

Оџаци – На празник Рођења Пресветe Богородице – Малу Госпојину, 8/21. септембра 2024. године, у Оџацима је прослављена слава хришћанске заједнице.

На дан празника, свету Литурију је служио протојереј Славко Протић, парох оџачки. После свете Литургије је извршен чин благосиљања славских дарова које су принели Божана Петковић и Небојша Дабижљевић. Кумство за наредну годину преузели су Ангела Ђорђевић и Данка Димитријевић.