Рукоположење новог ђакона Епархије бачке у Светоархангелском манастиру у Ковиљу

У недељу, 8/21. јула 2024. године, на празник Светог великомученика Прокопија, у Светоархангелском манастиру у Kовиљу, светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, уз саслужење свештенства и ђаконства из више епархија Српске Православне Цркве. Пре почетка свете Литургије, владика Дамаскин је рукопроизвео у чин ипођакона Ивана Костића, чтеца и катихету из Новог Сада, а у току свете Литургије рукоположио га је у свештени чин ђакона.

У беседи после прочитаног јеванђелског одељка, тумачећи јеванђелску перикопу о исцељењу слуге римског капетана, Преосвећени владика Дамаскин је, између осталог, рекао: „Господ тада каже да ће многи од Истока и Запада доћи и сешће за трпезу са Аврамом, Исаком и Јаковом у Царству Божјем. Господ овде говори – управо због овога римскога капетана – да је Царство Божје спремљено за све људе и за све народе и да је оно универзално, а није само за јеврејски народ, изабрани народ, него за све народе и за све расе и за све људе. И онда му каже ове дивне речи: Иди и како си веровао нека ти буде, и оздрави слуга његов у тај час. Преподобни отац наш Јустин Поповић у своје беседи на данашње јеванђелско зачало каже: Када је човек свемоћан на овој земљи, он који је роб смрти и потчињен свакоме греху? Управо када има овакву веру као што је имао и овај римски капетан, који је зачуо ове речи од Господа: Иди и како си веровао нека ти буде, и управо у тај час оздравио је слуга његов. Нека би Господ дао да и ми који смо се сада сабрали под сводовима овога Светоархангелскога храма, у овој свештеној обитељи, и да и ми имамо такву веру као што је имао свети Прокопије и овај римски капетан, да та вера и код нас пређе у поверење у Бога, а на крају да пређе и у љубав према Богу, да би нас та вера приводила светој Литургији и светом Причешћу, да би се овде, у овоме веку, у предворју раја, причешћивали светим Телом и Крвљу Христовим, да бисмо и у вечности гледали Лице Божје.ˮ

После отпуста свете Литургије, Епископ мохачки Дамаскин се обратио сабраном верном народу и честитао празник, а новорукоположеном ђакону Ивану Костићу је пожелео да га Господ укрепи и да му дарује чисто и непорочно свештенство.

Print Friendly, PDF & Email