Празник Сабора светих апостола у Апатину

На празник Сабора светих апостола – Павловдан, у суботу, 30. јуна / 13. јула 2024. године, житељи Апатина свечано су прославили своју храмовну славу.

Светом Литургијом је началствовао презвитер Ђуро Родић, парох стапарски, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. У проповеди по прочитаној јеванђелској перикопи, протонамесник Љубиша Човић, војни свештеник и сабрат поменутог храма, поучио је верни народ о смислу молитвеног празновања светих апостола истакавши: „Сву ову стварност коју под сводовима храма Сабора светих апостола из Литургије у Литургију доживљавамо, тачније нас који, као заједница Новог народа Божјег, настојимо да и саме себе и једни друге Христу Богу предамо, као што ћемо рећи у једној литургијској прозби, дугујемо љубави оних који нису имали никакву моћ овога света, а преко којих је, упркос томе, Дух Свети, вршећи попут Сина вољу Бога Оца, довршавајући на земљи дело Христово, сабирао црквене заједнице попут ове наше, и од којих је свака у својој литургијској пуноћи, као што исповедамо у свештеном Символу вере: Једна, Света, Саборна и Апостолска, којој ни врата ада неће моћи одолети. Напослетку, вратимо се још једном, на трен, самом уводу данашњег читања, у којем стоји да су Господу дошли они које је, попевши се на гору, изабрао као оне које Сам хтеде. Без питања и недоумице, без потребе да им се образложи разлог позива да му се придруже, једноставно стоји: И дођоше му. Просто, дошли су јер су имали љубави, а љубав не испитује, она верује, а ово је разлог и нашег данашњег одазивања на призив божанске љубави – вера коју су нам предали свети апостоли.”

По заамвоној молитви и трократном опходу око храма, извршен је чин благосиљања славских дарова које су принели Богдан Мајсторовић и Рајко Прерадовић са породицама. Кумство за наредну годину прихватила је Душанка Поповић.

Print Friendly, PDF & Email