Прослава Петровдана у Епархији бачкој

Алмашка капела у Новом Саду – Овогодишња прослава престоног празника Алмашке капеле у Новом Саду – Светих првоврховних апостола Петра и Павла – почела је празничним вечерњим богослужењем, које је, уочи Петровдана, служио протојереј-ставрофор Милош Весин, уз саслужење протојереја Велимира Врућинића, настојатеља Саборног храма у Новом Саду, протојереја Бранка Вујиновића, настојатеља Алмашког храма у Новом Саду, и протонамесника Драгана Петровића, пароха у Бачком Јарку. Вечерњем богослужењу молитвено су присуствовали протојереј-ставрофор Владан Симић, настојатељ Алмашке капеле, и ђакон Иван Васиљевић, сабрат Алмашког храма у Новом Саду. После вечерњег богослужења прота Милош Весин је настојатељу Алмашке капеле и свима присутнима честитао навечерје престоног празника.

На дан празника, јутрење и свету Литургију у наставку је служио протојереј-ставрофор Милош Весин, уз саслужење протојереја-ставрофора Владана Симића, протојереја-ставрофора Стојана Билића, настојатеља храма Светих цара Константина и царице Јелене у Новом Саду, протојереја Жељка Тешића, настојатеља храма Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана у Футогу, и протојереја Стевице Илића, пароха при Алмашком храму у Новом Саду.

После заамвоне молитвене освештани су славски дарови које је ове године принела госпођа Љубица Чешљар, кума овогодишње славе. Беседећи после чина благосиљања славских дарова, прота Милош је честитао верном народу празник Светих првоврховних апостола Петра и Павла, а потом је приближио верном народу особености празника Светих апостола Петра и Павла.

Протојереј-ставрофор Владан Симић је захвалио проти Милошу Весину на поучној беседи и вишедеценијском мисионарском раду у иностранству и свим српским земљама, као и овогодишњој славској куми, госпођи Љубици Чешљар, којој је у знак захвалности и љубави уручена икона светих апостола Петра и Павла.

Кумство за следећу годину прихватио је протојереј-ставрофор Стојан Билић.

Мол – У петак, 29. јуна / 12. јула 2024. године, на Петровдан, са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита бачког господина др Иринеја, у храму Светог Саве у Молу, светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит будимски и администратор темишварски господин Лукијан. Високопреосвећеном митрополиту Лукијану саслуживали су свештеници и ђакони из Епархијâ будимске, темишварске и бачке.

После свете Литургије, Високопреосвећени Митрополит господин Лукијан се бираним речима обратио сабраном верном народу, пренео им благослов Високопреосвећеног Митрополита бачког господина др Иринеја, и поучио их о значају празника. Презвитер Милорад Мишков, парох молски, честитао је у име сабраних верника крсно име Високопреосвећеном Митрополиту Лукијану, и заблагодарио му што је на дан свог небеског заштитника служио свету архијерејску Литургију у родном Молу.

Бачки Брестовац – У петак, 29. јуна / 12. јула 2024. године, житељи Бачког Брестовца прославили су своју храмовну славу – празник Светих апостола Петра и Павла. Прослава храмовне славе била је у знаку јубилеја – 280 година од освећења храма. Бденије уочи празника служио је протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин, умировљени свештеник, који је на крају богослужења пригодном беседом поздравио верни народ. После бденија, прота Бранко је у дворани Црквене општине у Бачком Брестовцу одржао предавање на тему „Епархија бачка кроз векове”.

Светом Литургијом на дан празника началствовао је протојереј Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење протонамесника Борислава Тошића, пароха у Бачком Брестовцу. После прочитаног јеванђелског одељка, прота Саво се беседом обратио сабраном верном народу и честитао житељима храмовну славу и јубилеј храма. По заамвоној молитви извршен је трократни опход око храма, као и чин благосиљања славских дарова, уз речи благодарности овогодишњем куму Ваји Свилару. Залог кумства за следећу годину преузео је господин Ђуро Тривуновић.

Србобран У петак,  29. јуна / 12. јула 2024. године, у Светобогојављенском храму у Србобрану молитвено је прослављена заветна слава – празник Светих апостола Петра и Павла. Бденијем уочи празника началствовао је протојереј-ставрофор Стојан Билић, парох новосадски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. 

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник бечејски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Прота Владислав је пригодном беседом поучио сабране вернике и честитао им заветну славу. По заамвоној молитви извршен је трократни опход око светог храма, а у наставку је служен помен ктиторима и приложницима. Светој Литургији је присуствовао римокатолички капелан у Србобрану Душан Балажевић. По завршетку свете Литургије, протојереј Владислав Пајић уручио је архијерејску грамату признања г. Радивоју Дебељачком, председнику Општине Србобран, којом га је одликовао Његово Високопреосвештенство Митрополит бачки господин др Иринеј, за заслуге у обнови Светобогојављенског храма у Србобрану. Презвитер Србољуб Срдић, настојатељ храма, заблагодарио је служашчем свештенству и гостима на учешћу у прослави заветне славе, захвалио Општини Србобран на помоћи у обнови храма, и изразио наду да ће велелепни храм у Србобрану ускоро засијати у пуном сјају.

Вечерње је служио протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештенства Епархије бачке. У наставку вечерња је извршен чин благосиљања славских дарова које су принели кумови овогодишње заветне славе – Општина Србобран на челу са г. Радивојем Дебељачким, председником Општине. Прота Бранислав је пригодном беседом поучио сабране вернике о светим апостолима Петру и Павлу и нагласио да су сви хришћани апостоли у времену у коме живе. Протонамесник Горан Ранисављевић, парох србобрански, захвалио је свештенству на указаној братској љубави, а Општини Србобран на помоћи у обнови храма. Кумство за следећу годину је преузео г. Жељко Тушевљак из Србобрана.

Руменка – У петак, 29. јуна / 12. јула 2024. године, на Петровдан, прослављен је престони празник храма у Руменци. Бденије уочи празника, свету Литургију и вечерње на дан празника служио је протојереј Радосав Пантелић, парох руменачки. На крају свете Литургије извршен је трократни опход око храма, а после вечерња чин благосиљања славских дарова. Кум овогодишње славе био је г. Петар Дамјанов са породицом, а залог кумства за следећу годину преузео је г. Немања Станић из Руменке.

Гајдобра – У петак,  29. јуна / 12. јула 2024. године, у Петропавловском храму у Гајдобри прослављена је храмовна слава – празник Светих апостола Петра и Павла. Празничним бденијем началствовао је протојереј Жељко Тешић, парох футошки, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протојереј Предраг Милутин, парох бачкопаланачки, уз саслужење презвитера Миладина Божиловића, пароха гајдобранског, и ђакона Бранка Батала из Бачке Паланке. Отац Предраг је пригодном беседом поучио сабране вернике и честитао им храмовну славу. По заамвоној молитви извршен је трократни опход око светог храма и помен ктиторима и приложницима.

Вечерњим богослужењем началствовао је протонамесник Новица Ракић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Отац Новица је благословио славске дарове, које је ове године у част светих апостола Петра и Павла принео кум храмовне славе г. Марко Дангубић са својом породицом. Кумство за наредну годину прихватио је г. Неђо Чабрило. На крају богослужења, отац Миладин се захвалио овогодишњим кумовима на њиховој несебичној љубави према Цркви, као и породици која је прихватила кумство за наредну годину.

Пачир – Прослава храмовне славе у Пачиру отпочела је вечерњим богослужењем које је служио презвитер Лазар Ђачић, парох палићки.

На дан храмовне славе, у петак, 29. јуна / 12. јула 2024. године, јутрење и свету Литургију је служио презвитер Дарко Ивковић, парох пачирски. После свете Литургије извршен је трократни опход око храма и служен помен упокојеним ктиторима и приложницима светог храма.

Вечерње богослужење и чин благосиљања славских дарова служио је протојереј Гордан Увалић, парох александровачки, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. После чина благосиљања славских дарова, пригодну беседу произнео је протојереј Славољуб Лугоњић, парох станишићки, у којој је истакао величину и дело апостолског посланства, преко ког и сви хришћани учествују у апостолској служби и доприносе  мисији Цркве. Славске дарове принео је кум Синиша Совренов, док је залог кумства за следећу годину преузела госпођа Елизабета Предојевић.

Манастир Бођани – Уочи празника Светих првоврховних апостола Петра и Павла – сеоске славе у Бођанима, бденијем је началствовао јереј Страхиња Николић, парох плавански, уз саслужење архимандрита Германа и протонамесника Милана Узурова, пароха бођанско-вајштанског.

На дан празника, у петак, 29. јуна / 12. јула 2024. године, светом Литургијом је началствовао протонамесник Новица Ракић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење ахримандрита Германа, протонамесника Милана Узурова, пароха бођанско-вајштанског, јеромонаха Козме и јерођакона Теодосија из манастира Ковиља. По прочитаном јеванђелском одељку, отац Новица је беседио о значају празника и честитао славу житељима села Бођани.

По завршетку свете Литургије извршен је чин благосиљања славских дарова. На светој Литургији су појали чланови хора Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ из Новог Сада и братство бођанског манастира. Поред мноштва верног народа, светој Литургији су присуствовали и г. Алексеј Конанихин, заменик амбасадора Руске Федерације, госпођа Лела Милиновић, председница општине Бач, и госпођа Александра Берић, председница Скупштине општине Бач.

Print Friendly, PDF & Email