Чланови хорова из Епархије бачке учествовали у Летњој школи црквеног појања

У периоду од 24. јуна до 1. јула 2024. године, чланови више црквених хорова из Епархије бачке учествовали су у раду 32. по реду Летње школе црквеног појања „Корнелију у споменˮ, која је одржана у Будимпешти и Сентандреји. У раду школе учествовали су чланови црквених хорова „Свети Јован Крститељˮ из Бачке Паланке, „Свети Георгијеˮ из Бечеја, „Антифонˮ при Успенском храму у Новом Саду и „Свети Стефан Дечанскиˮ при Алмашком храму у Новом Саду.  

На Видовдан, полазници школе су појали у храму Светог Георгија у Пешти и одржали концерт у Саборном храму у Сентандреји. Појали су на светој Литургији у пештанском храму и у недељу, 30. јуна 2024. године. 

Током трајања наведене школе појања, у динамичном свакодневном ритму, полазници су похађали хорске и појачке пробе, припремали се за учешће на богослужењима, као и за наступе на завршним концертима. Паралелно су пратили стручно осмишљене циклусе предавања из области историје музике, историје уметности, друштвене и културне историје, књижевности, теологије и психологије. У раду ове школе црквеног појања учествовали су др Наташа Марјановић, научни сарадник Музиколошког института Српске академије наукâ и уметности, мр Драгиња Калинић, председник Друштва за неговање традиција из Сремских Карловаца, др Предраг Ђоковић, професор Музичке академије на Универзитету у Источном Сарајеву, Снежана Жујић, диригент Црквеног хора „Свети Јован Крститељˮ из Бачке Паланке, др Милеса Стефановић Бановић са Етнографског института Српске академије наукâ и уметности, као и др Дејан Попов, музиколог из Темишвара.

Print Friendly, PDF & Email