Нови ђакон Епархије бачке рукоположен у Светоархангелском манастиру у Ковиљу

У недељу Свих светих, 17/30. јуна 2024. године, у Светоархангелском манастиру у Kовиљу, светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. Пре почетка свете Литургије, владика Дамаскин је рукопроизвео у чинове чтеца и ипођакона Ненада Еркмана, вероучитеља из Сирига, а у току свете Литургије рукоположио га је у свештени чин ђакона.

У беседи после прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени владика Дамаскин је, између осталог, рекао: „Ако волимо Бога свим својим бићем, тада ћемо кроз ту љубав према Богу имати и љубав према својим ближњима, али та љубав неће бити себична, неће бити егоистична, него ћемо љубити некога да бисмо га волели не само у овоме свету, него да бисмо га волели и у ономе свету. Љубићемо га тако што ћемо се молити за његово вечно спасење, јер нема веће љубави коју неко може да има према некоме осим оне да је спреман да пострада за њега и да је спреман да се моли за њега. А такву љубав имамо управо само онда када је Христос на првом месту у нашем животу. Онда ће и све друге ствари у нашем животу доћи на своје место. Сви свети Божји угодници су живели таквим животом. Трудили су се да у свом животу постану храмови Пресвете Тројице, да свој живот уподобљавају Богу, да постану обиталиште и свештени сасуд Духа Светога. И само таквим животом они су постали то што јесу. А ми, славећи њих, све свете Божје угоднике, славимо Бога, славимо Христа Који је у Њему, славимо Христа Кога су они следилиˮ, нагласио је викар Епископа бачког.

После отпуста, Епископ мохачки Дамаскин се обратио сабраном верном народу и честитао празник, а новорукоположеном ђакону Ненаду Еркману је пожелео да га Господ укрепи и да му дарује чисто и непорочно свештенство.

Print Friendly, PDF & Email