Видовдан – храмовне славе у Епархији бачкој

Госпођинци – На празник Светог великомученика косовског кнеза Лазара, Видовдан, 15/28. јуна 2024. године свечано је прослављена храмовна слава капеле на гробљу у Госпођинцима. Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Славко Пајовић, парох госпођиначки, који се после прочитаног јеванђелског зачала надахнутом беседом обратио верном народу. После Литургије служен је помен свима који су свој живот положили за веру и Отаџбину, од Косовског боја до данас. Потом су освећени славски дарови и уприличено је послужење за све присутне. 

Капела на госпођиначком гробљу подигнута је 1901. године над породичном гробницом великог црквеног добротвора, трговца Саве Поповића. Изграђена је према пројекту познатог архитекте Момчила Тапавице у српско-византијском стилу и представља споменик од изузетног значаја. Иконостас ове капеле потиче из радионице Николе Ивковића из Новог Сада.

Карађорђево – У петак, 15/28. јуна 2024. године, на празник Светог великомученика кнеза Лазара – Видовдан, свечано је прослављена храмовна слава у Карађорђеву. Прослава храмовне славе почела је 14/27. јуна празничним бденијем које је служио протонамесник Милић Добросављевић, парох дероњски.

На дан празника, свету Литургију је служио протонамесник Младен Глушац, парох апатински, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После прочитаног јеванђелског одељка, протонамесник Младен се обратио верном народу пригодном беседом и честитао им храмовну славу. По заамвоној молитви, извршен је трократни опход око храма, после чега је служен парастос свима који су свој живот положили за веру и Отаџбину, од Косовског боја до данас.

Истог дана служено је вечерње богослужење на коме је началствовао протојереј Јовица Мојсиловић, пароха кањишки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Кум овогодишње славе био је господин Вељо Бачић, док су залог кумства за следећу годину примили господин Никола Гостовић и господин Марко Гостовић.

Степановићево – У петак, 15/28. јуна 2024. године, на празник Светог великомученика кнеза Лазара и светих српских мученика – Видовдан, свечано је прослављена слава храма у Степановићеву. Бденије уочи празника служио је протојереј Алексеј Блануша, парох равноселски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. 

На дан празника, свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Милош Весин, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Беседећи по прочитаном јеванђелском зачалу, прота Милош је подсетио на жртву и љубав кнеза Лазара према свом народу и повезаност са традицијом славних Немањића, али пре свега на љубав ка Господу, Који нас је избавио од смрти Својим Васкрсењем.

Вечерње богослужење је служио протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По завршетку вечерњег извршен је чин благосиљања славских дарова, а затим је прота Бранислав у беседи истакао да је важно да имамо у срцу спремност на жртву у односу према ближњима у временима која су тешка и са много искушења, али са знањем да су се и наши преци храбро држали и борили са искушењима кроз историју. Презвитер Огњен Верић, надлежни парох, захвалио је свима који су дошли на храмовну славу, куму славе Лазару Ћупини и његовој породици, а затим је предао део славског колача новом куму Новаку Самарџићу и његовој породици.

После вечерње службе, за госте и верни народ је испред храма приређен концерт Културно-уметничког друштва „Степино колоˮ из Степановићева.

Маглић – Прослава храмовне славе у Маглићу почела је празничним бденијем које је служио надлежни парох презвитер Бранко Караћ. На дан празника свету Литургију је служио протонамесник Новица Ракић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После прочитаног јеванђелског зачала, отац Новица је произнео надахнуту празничну беседу. После заамвоне молитве извршен је опход око храма, а на крају је служен парастос свима који су свој живот положили за веру и Отаџбину, од Косовског боја до данас.

Вечерње богослужење је служио протојереј Алексеј Блануша, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После чина благосиљања славских дарова отац Бранко је произнео надахнуту беседу, честитајући свима празник. Залог кумства за наредну годину преузела је госпођа Јасмина Анушић из Маглића са породицом.

Print Friendly, PDF & Email