Поклоничко путовање ученикâ Гимназије „Јован Јовановић Змајˮ у Новом Саду

У понедељак и уторак, 10. и 11. јуна 2024. године, у организацији Службе за поклоничка путовања Епархије бачке „Светињама у походеˮ, ученици Гимназије „Јован Јовановић Змај” из Новог Сада, предвођени ђаконом Дамјаном Љујићем, катихетом, поклонили су се светињама Епархије милешевске и Епархије жичке.

У понедељак, 10. јуна, ученици су се најпре походили манастир Светог Николе у Прибојској Бањи, одакле су наставили своје поклоничко путовање у манастир Милешеву, где су се по доласку најпре поклонили руци Светог Саве. У уторак, 11. јуна, ученици су присуствовали светој Литургији, а по завршетку свете Литургије обишли су и манастирску ризницу где су отпојали тропар и химну првом српском архиепископу. Ученици су такође посетили и Музеј у Пријепољу, пажљиво разгледали сталну музејску поставку и упознали се са културно-историјском прошлошћу овог дела светих обала Лима. Обилазак ове установе ученици су улепшали појањем химне Гимназије у амфитеатру музеја. Путовање је настављено у поподневним часовима и том приликом ученици су посетили манастире у Овчарско-кабларској клисури.

Духовно укрепљени, благодарећи Господу и Светом Сави, у вечерњим часовима ученици су се вратили својим домовима. Ово поклоничко путовање јесте светосавски дар Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја ученицима Гимназије „Јован Јовановић Змај” поводом показане делатне љубави ученикâ поменуте школе према светој Цркви.