Прослава празника Преноса моштију светога Николаја Мирликијског у Епархији бачкој

Турија – Прослављање престоног празника храма Преноса моштију светог Николаја у Турији започело је свечаним бденијем које је служио презвитер Бошко Симић, парох хоргошки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. 

На дан храмовне славе, у среду 9/22. маја 2024. године, светом Литургијом је началствовао презвитер Никола Ступар, парох надаљски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. У беседи после јеванђелског одељка, отац Никола је указао на значај и смисао празника. После свете Литургије извршен је трократни опход са поменом ктиторима и приложницима светог храма. Кумство за следећу годину преузео је г. Ненад Вјештица са породицом.

Бачко Петрово Село – У среду, 9/22. маја 2024. године, у Бачком Петровом Селу је прослављена храмовна слава – празник Преноса моштију светог оца Николаја. Светом Литургијом је началствовао презвитер Бошко Симић, парох хоргошки, уз саслуживање свештенства Епархије бачке. После свете Литургије извршен је чин благосиљања славских дарова.

Каћ – На празник Преноса моштију светог Николаја Мирликијског Чудотворца, у среду, 9/22. маја 2024. године, свечано је прослављена храмовна слава у Каћу. Прослављање је отпочело у навечерје празника служењем празничног бденија којим је началствовао протојереј-ставрофор Никола Билић, парох у Сиднеју, уз саслужење свештенства Епархије бачке и ђакона Саве Фана.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. По прочитаним јеванђелским зачалима, протонамесник Александар Игњатов, настојатељ храма Светих Кирила и Методија у Новом Саду, поучио је верни народ о животу светог Николаја. После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма и помен упокојеним свештенослужитељима, ктиторима, добротворима, благоукраситељима и парохијанима, а потом је извршен чин благосиљања славских дарова које је ове године са љубављу, Господу у славу, а у част светог и богоносног оца Николаја Мириликијског Чудотворца, принео кум храмовне славе, г. Бошко Панић са породицом. После отпуста, прота Бранислав је уручио архијерејске грамате признања следећим фирмама и појединцима: „Eнерџи Нетˮ д. о. о. из Новог Сада и „Електротимˮ д. о. о. из Новог Сада, г. Мирославу Марићу из Каћа, г. Стојану Дикићу из Каћа, г. Милораду Бојандићу из Каћа, г. Стевану Дамјанову из Каћа, госпођи Сањи Драшко из Каћа и г. Радомиру Ђаковићу из Каћа који су се истакли у досадашњој обнови Светониколајевског храма. Затим је протонамесник Владимир Марков, сабрат Светониколајевског храма, захвалио проти Браниславу, свештенству и сестринству манастира Васкрсења Христова који су својим доласком увеличали храмовну славу, те је заблагодарио кумовима храмовне славе на дару који су поклонили храму. Кумство за следећу годину преузео је г. Зоран Марјанов. Благољепије свете Литургије увеличао је хор Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској. Светој Литургији је присуствовао г. Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу, информисање и односе са верским заједницама. После свете Литургије, добротом и љубављу каћких парохијана, у порти је приређено послужење, а кратак програм су извели чланови певачке групе Културно-уметничког друштва „Свети Саваˮ, као и најмлађи чланови Културно-уметничког друштва „Стеван Мокрањацˮ.

Равно Село Богослужбена прослава празника храма Преноса моштију светог Николаја Мирликијског у Равном Селу отпочела је служењем свечаног празничног бденија којим је началствовао протојереј-ставрофор Стојан Билић, парох новосадски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По датом отпусту, прота Стојан је поучио верни народ о делима које је чинио свети Николај Мирликијски и вернима пренео благослов са ходочашћа из Барија, где се налазе часне мошти светог оца Николаја.

На дан празника свету Литургију je служио презвитер Бранко Караћ, парох у Кулпину и Маглићу, уз саслужење протојереја Алексеја Блануше, пароха равноселског. У беседи после прочитаног јеванђелског одељка, отац Бранко је сабрани верни народ поучио о животу светог Николаја као проповедника Васкрслог Христа. После свете Литургије је учињен трократни опход око светог храма и одслужен мали помен упокојеним ктиторима и приложницима. На Литургији је присуствовао велики број верника и деце, а појао је хор деце из основне школе.

Вечерњим богослужењем je началствовао протојереј-ставрофор Радован Лазић, парох новосадски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерњег богослужења, сабраном верном народу се обратио протојереј Јован Кезан, парох оџачки, честитао храмовну славу и поучио их о делима светог оца Николаја. Прота Алексеј Блануша, парох равноселски, заблагодарио је свештенству и верном народу и свима честитао храмовну славу. Напослетку је дечји хор отпојао песме захвалности Богу, светом оцу Николи и Пресветој Богородици. Овогодишњи кумови, г. Милош и г. Веселин Аврамов, предали су кумство и залог колача г. Слободану Миљићу.

Жабаљ – Прослава храмовне славе у Жабљу је отпочела бденијем којим је началствовао протонамесник Новица Ракић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После бденија је одржан концерт фолклорних група под вођством Културно-уметничког друштва „Рогаљˮ из Жабља, са преко 400 учесника.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао презвитер Вељко Васиљев, архијерејски намесник суботички, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По прочитаном јеванђелском одељку, сабране је поуком укрепио и поучио отац Вељко. На крају свете Литургије је учињен опход око светог храма и служен помен ктиторима, приложницима и свештенослужитељима.

Вечерњим богослужењем је началствовао протојереј-ставрофор Иван Вачик, парох гардиновачки, који је после чина благосиљања славских дарова пригодном беседом поучио све сабране на богослужењу. Кумови храмовне славе су били чланови породице г. Зорана Самарџића, а част и радост кумства за следећу годину је прихватила породица Доведан из Жабља.

Змајево – Прослава храмовне славе у Змајеву отпочела је празничним бденијем којим је началствовао протонамесник Младен Глушац, парох апатински, уз саслужење презвитера Ђорђа Цвијановића, пароха бајшанског.

На дан празника, у среду, 9/22. маја 2024. године, светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Радован Лазић, парох новосадски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После прочитаног јеванђелског одељка, презвитер Огњен Верић, парох кисачки, произнео је беседу о значају празника Светог оца Николаја и о важности живљења по Божјем закону. После свете Литургије је извршен трократни опход око светог храма.

Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј Јован Кисин, парох сиришки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Протонамесник Александар Игњатов, парох новосадски, обратио се сабраним верницима беседом о значају сабирања верног народа у светом храму и Цркви као заједници. Протонамесник Дарко Јелић, парох змајевачки, захвалио је свима присутнима и доделио захвалнице Црквене општине змајевачке свим парохијанима који су помогли својим прилозима. По завршетку вечерње службе извршен је чин благосиљања славских дарова које је припремила госпођа Марија Баршоњ, а кумство за наредну годину прихватио је г. Милорад Стојановић. По завршеном богослужењу, у порти храма је изведен пригодан културно-уметнички програм.

Сивац – У среду, 9/22. маја 2024. године, на празник Преноса моштију светог оца Николаја, прослављена је слава храма у Сивцу. Празничним бденијем началствовао је протојереј-ставрофор Иван Вачик, парох гардиновачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

Светом Литургијом на дан празника началствовао је протојереј Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После прочитаних јеванђелских одељака, пригодну беседу произнео је отац Саво, честитајући храмовну славу Сивчанима. На празничном бденију и светој Литургији појао је октет ученика Богословије Светог Саве из Београда. После заамовне молитве извршен је опход око светог храма и помен ктиторима и приложницима. По отпусту свете Литургије, прота Саво Николић прочитао је одлуку Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја о додели архијерејских грамата признања заслужнима за обнову крова светог храма, прославу јубилеја и штампање монографије о храму. Архијерејске грамате признања додељене су Општини Кула, Месној заједници Сивац, Дигиталном студију „Атеље плусˮ из Куле и г. Димитрију Кикановићу из Новог Сада. Богослужењу су присуствовали госпођа Татјана Мрдак, председница Савета Месне заједнице Сивац, г. Миленко Рајић, одборник у Скупштини општине Кула и секретар Месне заједнице Сивац, г. Бранислав Жежељ, директор Основне школе „20. октобарˮ у Сивцу и ученици верске наставе са вероучитељем Жарком Павловићем.

Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј-ставрофор Славко Пајовић, парох госпођиначки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После чина благосиљања славских дарова, пригодну беседу произнео је презвитер Живко Рајиновић, парох горњоковиљски, поучивши присутне о личности светог оца Николаја. Протонамесник Даниел Кобиљски, парох сивачки, захвалио је свештенству на учешћу у прослави храмовне славе, као и породици Александра Грујића, овогодишњим кумовима славе, и истакао њихову делатну љубав према светом храму. Кумство за наредну годину прихватио је г. Саша Жујовић са породицом.

Сомбор – У среду, 9/22. маја 2024. године, прослављена је слава параклиса Преноса моштију светога оца Николаја при манастиру Светог архиђакона Стефана у Сомбору. Бденије уочи празника служио је протојереј Брана Влајковић, парох сомборски.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протојереј Бранислав Шијачић, парох сомборски, уз саслужење протојереја Бране Влајковића и ђакона Стефана Сентђерђија. Овогодишњи кумови славе били су Вукашин и Александра Шљукић, а за следећу годину кумство је преузела Светлана Павков.

Бачки Соколац – У среду, 9/22. маја 2024. године, на празник Преноса моштију Светог оца Николаја, свечано је прослављена храмовна слава у Бачком Соколцу.

На дан празника, свету Литургију је служио презвитер Дејан Новаковић, парох карађорђевачки, док су за певницом појали полазници школе појања из карађорђевачке парохије под вођством Слободана Булатовића из Бачке Тополе. После прочитаног јеванђелског одељка, отац Дејан се обратио верном народу пригодном беседом и честитао им храмовну славу. По заамвоној молитви, извршен је трократни опход око храма и помен оснивачима, свештенослужитељима и парохијанима храма.

Вечерње богослужење је служио презвитер Дејан Новаковић, парох карађорђевачки, а после вечерњег богослужења је извршен чин благосиљања славских дарова које је принео г. Ђурађ Врекић, овогодишњи кум славе. Залог кумства за следећу годину примио је г. Милан Врекић.

Станишић – У среду, 9/22. маја 2024. године, прослављена је слава храма Преноса моштију светога оца Николаја у Станишићу. Светом Литургијом је началствовао презвитер Дарко Ивковић, парох пачирски, уз саслужење протојерејâ Срђана Нешића, пароха сомборског, и Славољуба Лугоњића, пароха станишићког. После прочитаног јеванђелског зачала, отац Дарко је беседио о значају празника и о потреби грађења мира међу људима.

Вечерњим богослужењем је началствовао презвитер Лазар Ђачић, парох палићки, уз саслужење протојереја Бранислава Спасојева, парох кљајићевског. По извршеном чину благосиљања славских дарова које је ове године припремила госпођа Милица Кундит са породицом, прота Бранислав је произнео беседу о потреби активног молитвеног учешћа у животу Цркве. После беседе проте Бранислава, прота Славољуб је сабраном верном народу честитао празник и захвалио им на учешћу у прослави храмовне славе.

Плавна – У среду, 9/22. маја 2024. године, на празник Преноса моштију светог Николаја Мирликијског, житељи Плавне су свечано прославили своју храмовну славу. Прослављање празника отпочело је празничним бденијем којим је началствовао презвитер Страхиња Николић, парох плавански, који се после бденија обратио сабраном верном народу и честитао навечерје храмовне славе.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев, умировљени свештеник, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По прочитаним јеванђелским зачалима, прота Ђорђе је поучио верни народ о животу светог Николаја и угледању на њега. По заамвоној молитви је извршен помен упокојеним свештенослужитељима, ктиторима, добротворима, благоукраситељима и парохијанима Светониколајевског храма. После отпуста, протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев захвалио је свештенству Епархије бачке. Богослужењу су присуствовали ученици Основне школе „Свети Саваˮ из Плавне са својим вероучитељом г. Игором Милином, представници Општине Бач, госпођа Јармила Лачокова Красникова, директор Дома здравља у Бачу, часници Црквеноопштинског управног одбора и многобројни верни народ.

Вечерње богослужење служио је протонамесник Далибор Ратник, парох новожеднички, уз саслужење свештенства Епархије бачке и ђакона Бранка Батала, сабрата Светојовановског храма у Бачкој Паланци. По завршетку вечерње службе извршен је чин благосиљања славских дарова које је принео г. Грујо Богојевић са породицом, док се кумства за наредну годину прихватио г. Срђан Богојевић из Бачког Новог Села. Потом се пригодном беседом сабраном народу обратио протопрезвитер Петар Бикар, парох пивнички. Вечерњем богослужењу су присуствовали монах Пимен Павловић, сабрат манастира Бођани, г. Ненад Ковач из општинске управе у Бачу, г. Митар Демчешен, секретар Основне земљорадничке задруге „Низинеˮ у Плавни, г. Небојша Нонковић, представник Јавног предузећа „Војводинашумеˮ, госпођица Милица Косовић, сликар-конзерватор у Покрајинском заводу за заштиту споменикâ културе у Новом Саду, часници Црквеноопштинског управног одбора и многобројни верни народ.

Риђица – Верни народ у Риђици прославио је  храмовну славу – празник Преноса моштију светог oца Николаја, у среду, 9/22. маја 2024. године.

На дан славе, свету Литургију је служио презвитер Мирко Божић, парох риђички. Отац Мирко је произнео пригодну беседу у којој је сабране вернике поучио о светим моштима које су сведоци Христове победе над смрћу и наше наде у Васкрсење. После свете Литургије извршен је трократни опход око храма и помен свештенослужитељима, ктиторима, приложницима и парохијанима Риђице. Светој Литургији су присуствовали Тибор и Драгана Рабата из Риђице, који годинама поклањају цветне аранжмане за унутрашње украшавање храма.

Вечерње богослужење служио је презвитер Мирко Божић, а по завршетку је извршен чин благосиљања славских дарова које су принели овогодишњи кумови, породица Банић. Залог за наредну годину преузела је Зорица Вуканац.

Print Friendly, PDF & Email