Епископ мохачки Дамаскин на свечаној академији поводом Дана Библиотеке Матице српске

У уторак, 30. априла 2024. године, у свечаној дворани Матице српске одржана је свечана академија поводом Дана Библиотеке Матице српске. На почетку свечаног програма Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин је, у име Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, благословио скуп и упутио присутнима поздравне речи, истакавши да Библиотека Матице српске – својим знањем, својим умећем и својим радом – у много чему помаже чување нашег националног блага које се чува, како у епархијским тако и у манастирским библиотекама Српске Православне Цркве.

Поздравне речи упутили су и професор др Драган Станић, председник Матице српске, и госпођа Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. 

Беседу о књизи и библиотеци изговорио је г. Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске. Професор др Зоран Ђерић прочитао је саопштење жирија о добитнику награде Златна књига библиотеке Матице српске, а потом је управник Библиотеке матице српске уручио награду професору др Александру Јеркову, који је тим поводом изговорио пригодну беседу.

На крају свечане академије уручене су захвалнице Библиотеке Матице српске заслужним установама и појединцима. У уметничком делу програма учествовао је хор Богословије Светог Арсенија из Сремских Карловаца, под руководством Соње Дамјановић.

Свечаној академији поводом Дана Библиотеке Матице српске присуствовали су г. Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада, протојереј-ставрофор Јован Милановић, ректор Богословије Светог Арсенија из Сремских Карловаца, др Зоран Недељковић, управник Библиотеке Српске Патријаршије, као и многобројне личности из јавног и културног живота Новог Сада.

Print Friendly, PDF & Email