У Сиригу одржан помен жртвама окупације 1941. године

У суботу, 13. априла 2024. године, у Сиригу је обележена годишњица страдања српског живља Сирига. Обележавање годишњице је почело поменом на сеоском гробљу, поред хумке где су пострадали сахрањени. Помен су служили протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин, умировљени свештеник, уз саслужење протојереја-ставрофора Дојчина Стојановића, пароха сиришког. После помена је освећено ново крсно знамење које ће убудуће стајати над хумком. Код споменика на месту где је злочин почињен, служен је парастос и одржан је пригодан програм у спомен на овај трагични догађај.

Обележавање годишњице настављено је у просторијама Месне заједнице трибином ,,Свети мученици бачкиˮ, на којој се говорило о канонизацији српских жртава у Бачкој које су страдале током Другог светског рата. На трибини су говорили протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин, професор Драган Станић, председник Матице српске, и историчар др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске.

Мађарске окупационе снаге и домаћи немзетери упали су, 13. априла 1941. године, у насеље Сириг и током два дана побили 111 становника села, не бирајући ни пол ни узраст. Овај злочин представља први злочин са геноцидним намерама над српским становништвом, иако се о њему мало зна, како међу народом тако и у научној литератури.

Print Friendly, PDF & Email