Поклоничко путовање чланицâ Кола српских сестара Епархије бачке

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у организацији Службе за поклоничка путовања Епархије бачке „Светињама у походеˮ, у суботу и недељу, 6. и 7. априла 2024. године, чланице Кола српских сестара Епархије бачке походиле су светиње Епархије будимске. Поклоничко путовање је предводио протојереј Петар Тривуновић, духовник Кола српских сестара Епархије бачке. Поклоничко путовање је организовано у оквиру пројекта „Традиција и културно наслеђеˮ, који је помогнут од Министарства културе Републике Србије.

У суботу, чланице Кола српских сестара из Новог Сада, Куле и Пећинаца су посетиле манастир Грабовац, где су их дочекале монахиње и јеромонах Митрофан, духовник манастира. У манастиру су се поклониле делу моштију свете великомученице Варваре, које су донете из Свете Земље 1660. године. Монахиње су за све присутне приредиле трпезу љубави у манастирском конаку, а отац Митрофан је уприличио обилазак манастирског музеја и имања. Заблагодаривши монасима на гостопримству и љубави, чланице Кола су наставиле путовање и стигле у Будимпешту, где су у храму Светог великомученика Георгија присуствовале вечерњем богослужењу и поклониле се делу моштију светог великомученика Георгија. Протонамесник Никола Почуча, парох наведеног храма, упознао их је са историјатом храма и историјом Срба у Будимпешти.  

У недељу, на празник Благовести, чланице Кола су присуствовале светој архијерејској Литургији у Благовештенској цркви у Сентандреји, на којој је началствовао Епископ будимски г. Лукијан, уз саслужење Епископа пакрачко-славонског г. Јована и свештеникâ Епархије будимске и Епархије бачке. После свете Литургије, чланице Кола су учествовале у литији до крсног знамења на Главном тргу, помену свим архијерејима, свештенослужитељима и парохијанима, као и чину благосиљања славских дарова који је извршио Епископ пакрачко-славонски г. Јован. У Епархијској библиотеци уприличена је трпеза љубави на којој је Преосвећени епископ Лукијан захвалио чланицама Кола на посети и упутио им духовне поуке. Председница Кола српских сестара Епархије бачке, мр Мирјана Шуљманац Шећеров, захвалила је у име Кола српских сестара Епархије бачке на гостопримству и љубави, домаћинима уручила пригодне поклоне и прочитала неколико духовних и родољубивих песама.

На крају дводневног поклоничког путовања, чланице Кола су обишле Српски црквени музеј и посетиле преостале храмове у Сентандреји. Благодарећи Господу на данима проведеним у знаменитим светињама наше свете Цркве, духовно оснажене и укрепљене, у вечерњим часовима су се вратиле својим домовима.

Print Friendly, PDF & Email