Ученици Богословије Светог Саве у Београду присуствовали Литургији у Саборном храму

У Недељу месопусну, 26. фебруара / 10. марта 2024. године, свету Литургију у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Новом Саду служио је протојереј Велимир Врућинић, уз саслужење свештеног братства Саборног храма. Светој Литургији је молитвено присуствовао Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј. После прочитаног јеванђелског зачала, прота Велимир је произнео беседу.

Благољепију богослужења допринело је појање ученикâ Богословије Светог Саве из Београда, које су предводили професори г. Јован Ракочевић и г. Ненад Стојановић.

После отпуста свете Литургије Преосвећени Епископ бачки др Иринеј је пожелео присутном верном народу благословене дане предстојећег Великог поста, изразивши и срдачну добродошлицу ученицима Богословије Светог Саве. „Свима нека Бог дâ снаге и љубави за овај предстојећи Велики и Часни пост и да дочекамо Васкрсење Христово. Недељама већ света Црква нас припрема за подвиг поста, учећи нас шта је његов смисао и садржај кроз одломке из Светога Писма које читамо и слушамо на богослужењу, где се поучавамо шта значи смирење, покајање као смисао и садржај поста. А данас, говорећи нам о Суду Божјем на крају историје, говори нам шта је циљ поста – да на том Суду будемо чисти и непорочни, да Господ препозна и у нама веру и љубав, а не себичност и самољубље и идолопоклонство у било ком облику. Данас посебно честитам празник Светога Порфирија, који је био епископ у Гази у којој данас страдају сви – и православни хришћани и муслимани и други људи – и где је чак страдао и древни манастир Светога Порфирија. Посебна нам је радост што је данас овде са нама група ученикâ Богословије Светог Саве у Београду са својим професорима и ја желим и њих да поздравим са љубављу, желећи им не само да успешно заврше Богословију него да својим главним уџбеником и путовођом схвате управо свету Литургију и укупан богослужбени живот Цркве. Све књиге, сви испити, сва знања су нам узалудна ако не живимо Христом и за Христа. Апостол Павле у  Првој посланици Коринћанима каже: Ако имам и сва знања, чак и веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. Тако смо и ми, као што смо данас чули, на испиту љубави кроз живот, да бисмо на испиту правде и свесавршене и свеобухватне љубави Божје положили и свој животни испит”, поручио је Епископ бачки др Иринеј.

После свете Литургије, у свечаној дворани Црквене општине новосадске,  Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, примио је ученике Богословије Светог Саве са њиховим професорима и поучио их о значају школовања у Богословији, као и о смислу свештеничке службе.

Print Friendly, PDF & Email