Одржан концерт Дечјег хора Црквене општине новосадске

У недељу, 28. јануара 2024. године, на сцени „Пера Добриновић” Српског народног позоришта у Новом Саду, Дечји хор Црквене општине новосадске одржао је концерт поводом десетогодишњице постојања и рада.

Чланови Дечјег хора Црквене општине новосадске су на концерту извели шеснаест дечјих и родољубивих песама, уз инструменталну пратњу гудачког квартета, клавира, флауте, перкусија и хармонике. Већина песама су биле ауторске, а поједине међу њима су изведене премијерно. Хором је дириговала Милица Грубишић, музички педагог.

Програм је водило шест девојчица, чланица Дечјег хора, које су посетиоце у препуној позоришној дворани водиле кроз десетогодишњи летопис Дечјег хора. Пред почетак концерта, присутне је поздравио протојереј Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први, који је хористима и посетиоцима концерта пренео поздраве Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, уз молитвену жељу да Дечји хор слави још много јубилеја, прослављајући Бога песмом и чистим срцем.

Концерту су присуствовали чланови породицâ, новосадско свештенство, многобројни љубитељи духовне музике и хорског појања, као и многобројни верни народ. На крају концерта, уз последњу нумеру, са хористима су наступили и некадашњи чланови хора.

У фоајеу позоришта посетиоци су после концерта погледали изложбу фотографијâ са разних наступа, посета и путовања чланова Дечјег хора током прве деценије његовог постојања и рада.

Дечји хор Црквене општине новосадске којим диригује Милица Грубишић, основан је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја, са циљем да најмлађи кроз песму и игру негују љубав према својој вери и обичајима, развију свој мелодијски слух, упознају се са духовном музиком, науче поредак богослужења и да се социјализују у православном духовном окружењу својих вршњака. Хор је основан са жељом да се деци омогући да постану активни учесници у недељним и празничним богослужењима. Од јануара 2014. године хор поје на Литургијама, а временом је почео да узима учешћа и на празничним вечерњим богослужењима. Дечји хор је учествовао на разним манифестацијама, концертима, фестивалима и академијама, како у организацији Епархије бачке тако и у организацији разних културних установа.

У прилогу песма Патријаршија, текст: протојереј Владан Симић, музика: Милица Грубишић, аранжман за хармонику: протојереј Брана Влајковић.        

Print Friendly, PDF & Email