Посета деце са Косова и Метохије и из Новог Сада Саборном храму

У четвртак, 25. јануара 2024. године, Саборни храм у Новом Саду посетила су деца са Косова и Метохије и из Новог Сада, коју су предводили г. Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада, г. Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада, и г. Горан Бајшански, председник Удружења грађана „Нови Садˮ. Посета Саборном храму је уприличена у оквиру пројекта „Свим срцем за осмех дететаˮ, који се ове године реализује десети пут, а подразумева да се ученици основних школа са Косова и Метохије и из Новог Сада међусобно посећују и да једни другима буду домаћини у својим домовима током организованих посета. Саборни храм Светог великомученика Георгија је посетило укупно сто шездесеторо деце, од којих је осамдесеторо њих из Штрпца, Грачанице, Липљана, Доње Гуштерице, Гораждевца, Ранилуга и Шилова, а у својству њихових домаћина је осамдесеторо деце из новосадских основних школа „Светозар Марковић Тозаˮ, „Доситеј Обрадовићˮ, „Душан Радовићˮ и „Жарко Зрењанинˮ.

Децу и њихове домаћине дочекао је, са свештенством Саборног храма, Преосвећени Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, који им је том приликом пренео благослов Преосвећеног Епископа бачког г. Иринеја и пожелео срдачну добродошлицу. „Искрено се радујемо што сте посетили наш Саборни храм и што на тај начин упознајете нашу духовну културу насталу на просторима северно од Саве и Дунава, где су некада ваши преци у Великој сеоби дошли, населили ове крајеве и овде пренели духовност нашега народа са Косова и Метохије и Старе Србије. Исто тако, благодарни смо Богу што знамо да сте нам са Косова и Метохије донели благослов из наших светих манастира и цркава и, верујем, и поздраве ваших родитеља, који се труде да остану на нашој заветној земљи и да вама, својој деци, пренесу наше обичаје и нашу традицијуˮ, поручио је у обраћању Преосвећени Епископ мохачки Дамаскин.

Историјат Епархије бачке и Саборног храма деци је представио ђакон Мирослав Николић, управник Ризнице Епархије бачке и сабрат Саборног храма. На крају уприличене посете Преосвећени владика Дамаскин је благословио сву децу, пожелео им сваки успех и напредак у даљем школовању и уручио им пригодне дарове.

Print Friendly, PDF & Email