Отворена изложба о страдању адвокатâ током Погрома у Бачкој

У среду, 24. јануара 2024. године, у клубу Трибина младих Културног центра Новог Сада отворена је документарна изложба „Када закон заћути: Заборављена сведочанства о страдању адвокатâ током јануарског Погрома 1942. годинеˮ. Изложба је приређена у сарадњи Културног центра Новог Сада, Историјског архива Града Новог Сада и Архива Војводине, са циљем да се широј јавности представе адвокати који су страдали током злогласног јануарског Погрома у Бачкој 1942. године.

На почетку скупа, госпођа Сунчица Марковић, помоћник директора Културног центра Новог Сада, пожелела је свима добродошлицу и поменула да је изложба о страдању адвокатâ у злогласном Погрому 1942. године уприличена у оквиру програма „Ледена тишинаˮ, који се већ више од десет година успешно реализује у сарадњи Културног центра Новог Сада, Историјског архива Града Новог Сада, Епархије бачке и Јеврејске општине Нови Сад.

Присутнима се потом обратио г. Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, који је упознао присутне са многобројним документима и архивском грађом који сведоче о страдању адвокатâ 1942. године. Уследило је обраћање г. Петра Ђурђева, директора Историјског архива Града Новог Сада, који је присутнима приближио тематику и ток припреме изложбене поставке о пострадалим адвокатима у јануарском Погрому 1942. године, истакавши да изложба приказује један сегмент страдања Новосађана и становника јужне Бачке, али и злочиначку и геноцидну намеру Хортијевог окупаторског режима да елиминише интелигенцију нашег друштва. Отварајући изложбу, г. Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада, истакао је да Нови Сад баштини, негује и гради културу сећања на Погром у Бачкој 1942. године. Градоначелник је позвао грађане да посете и доживе изложбу и све оно што се дешавало током јануара 1942 године, будући да се ради о ненадокнадивим губицима за Србе, Јевреје, али и за правничку струку и народ у целини.

Отварању изложбе су присуствовали протојереј Владан Симић, секретар Епархије бачке, ђакон Мирослав Николић, управник Ризнице Епархије бачке, г. Бојан Панаотовић, директор Културног центра Новог Сада, представници Јеврејске општине Нови Сад, као и други посетиоци.

Print Friendly, PDF & Email