У архијерејском намесништву жабаљском молитвено обележен спомен невиних жртава Погрома у Бачкој

Прослављајући светли и славни празник Рођења Христовог, православни верници Шајкашке и широм Бачке са посебном молитвеном надом се сећају страдања невиног и голоруког народа од стране фашистичких окупационих снага у Погрому 1942. године. Такозвана Рација је током јануара 1942. године у црно завила многобројне породице и житеље Чуруга, Жабља, Ђурђева, Госпођинаца, Гардиноваца, Вилова, Лока, Титела, Мошорина, Шајкаша, Србобрана, Темерина, Новог Сада и Бечеја, и однела животе неколико хиљада православних верника.

Тим поводом, према устаљеном обичају, и ове године је свечано и молитвено прослављен њихов спомен, служењем помена у свим местима архијерејског намесништва жабаљског. Данас, више од осам деценија после страдања невиних жртава Погрома, међу њима и светих мученика бачких, свештена тишина окружује места на којима су они положили своје животе. Ако мало боље ослушнемо и даље ћемо чути тиху молитву невиних страдалника за своје мучитеље: „Оче, опрости им, јер не знају шта чине.ˮ

Вероучитељ Драган Николоски

Чуруг – У суботу, 24. децембра / 6. јануара, на Бадњи дан, у храму Вазнесења Господњег у Чуругу, после свете Литургије, служен је помен невино пострадалим жртвама Погрома у Бачкој. Према устаљеној традицији, помени су служени на местима страдања, и то у старом Топаловом магацину, сада Музеју жртава Рације, и на „Трећој рампиˮ покрај Тисе, где је убијен и бачен у залеђену Тису највећи број мученички страдалих Чуружана. Помен покрај реке Тисе служио је протонамесник Перо Анђелић, архијерејски намесник жабаљски. Светој Литургији и помену је присуствовао велики број потомака породицâ пострадалих, г. Урош Радановић, председник Општине Жабаљ, представници локалне самоуправе и Меморијалног друштва „Рација 1942ˮ.

Жабаљ – У суботу, 24. децембра / 6. јануара, на Бадњи дан, у храму Преноса моштију светог Николаја у Жабљу, светом Литургијом је началствовао протонамесник Ранко Милојевић, парох жабаљски. После свете Литургије, у светом храму и на Црној Ћуприји, где је убијен и највећи број становника Жабља, служен је помен свим невино пострадалим жртвама. Помен је служио протонамесник Перо Анђелић, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење свештеног братства жабаљског храма. Светој Литургији и поменима је присуствовао велики број потомака породицâ пострадалих, као и представници локалне самоуправе.

Гардиновци – У понедељак, 26. децембра /8. јануара, на празник Сабора Пресвете Богородице, у храму Преноса моштију светог првомученика и архиђакона Стефана у Гардиновцима, служена је света Литургија и помен невино пострадалим жртвама Погрома у Бачкој. Свету Литургију и помен страдалим Гардиновчанима је служио протојереј-ставрофор Иван Вачик, парох гардиновачки.  Светој Литургији и помену је присуствовао велики број потомака пострадалих и верног народа. Помен је служен испред храма у Гардиновцима на местима обележеним крсним знамењем.

Мошорин – У понедељак, 26. децембра / 8. јануара, на празник Сабора Пресвете Богородице, у храму Преноса моштију светог оца Николаја на Мошоринском брегу, свету Литургију и помен невино пострадалим жртвама Погрома у Бачкој служио је презвитер Срђан Јанковић, парох мошорински. Светој Литургији и помену су присуствовали бројни потомци страдалих и верни народ Мошорина. Помен је служен испред гробница на мошоринском гробљу, а служио га је протојереј Милош Јевросимов, парох тителски, који је и сâм један од потомака страдалникâ и мученика шајкашких, уз саслужење презвитера Срђана Јанковића. Храм Преноса моштију светог оца Николаја на Мошоринском брегу је задужбина светог свештеномученика Светозара Влашкалића, проте мошоринског, чије је тело пре омивања лежало у крипти храма.

Шајкаш – У понедељак, 26. децембра / 8. јануара, на празник Сабора Пресвете Богородице, у храму Светог великомученика Димитрија у Шајкашу, светом Литургијом је началствовао протојереј Петар Ђукић, парох каћки, уз саслужење  презвитера Младена Јовановића, пароха шајкашког. После свете Литургије, испред крста подигнутог на месту страдања светог свештеномученика Светозара, проте мошоринског, служен је помен свим невино пострадалим жртвама Шајкаша, некадашњег Ковиљ Сентивана. Светој Литургији и помену присуствовао је многобројни верни народ.

Лок и Вилово – У понедељак, 26. децембра / 8. јануара , на празник Сабора Пресвете Богородице, у храму Светог пророка Илије у Локу свету Литургију је служио протонамесник Стојан Марић, парох лочки. После свете Литургије, служен је помен невино пострадалим жртвама Погрома у Локу. Светој Литургији и помену присуствовао је велики број потомака пострадалих и верног народа Лока.

После богослужења, испред храма Светог краља Стефана Дечанског у Вилову, помен страдалим Виловчанима служио је презвитер Бранко Милосављев, парох будисавски, уз саслужење протонамесника Стојана Марића, пароха у Локу и Вилову. Помени су служени испред храмова у Локу и Вилову, на местима обележеним крсним знамењем. Венце на спомен-обележја су положили представници месних заједница у Локу и Вилову.

Ђурђево – У уторак, 27. децембра / 9. јануара, на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана на светој Литургији у Вазнесенском храму у Ђурђеву је началствовао протојереј Никола Темеринац, парох жабаљски, уз саслужење свештеног братства наведеног храма. Према устаљеној пракси, после свете Литургије, на месту страдања, код спомен-плоче на згради Старе школе, служен је помен свим невино пострадалим жртвама Погрома у Ђурђеву. Помену је присуствовао велики број потомака пострадалих. Венце на спомен-плочу страдалим Ђурђевчанима су положили Раде Чолић и Душан Михелц, чланови  делегације Месне заједнице Ђурђево.

Тител –  У уторак, 27. децембра / 9. јануара, на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, у храму Успења Пресвете Богородице у Тителу свету Литургију је служио протојереј Милош Јевросимов, парох тителски. После свете Литургије, прота Милош је, уз саслужење презвитера Срђана Јанковића, служио помен невино пострадалим жртвама Погрома у Бачкој. Светој Литургији и помену су присуствовали бројни потомци пострадалих, а венац на спомен-плочу страдалим Титељанима је положила госпођа Весна Кнежевић, потпредседница Општине Тител.

Print Friendly, PDF & Email