Слава Светоархангелског манастира у Ковиљу

На празник Сабора светог архангела Михаила и осталих небеских сила бестелесних, у уторак, 8/21. новембра 2023. године, прослављена је слава Светоархангелског манастира у Ковиљу. На светој архијерејској Литургији, која је служена у параклису Преподобних отаца атонских, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког г. Дамаскина, викара Епископа бачког, архимандрита Василија, игумана манастира Клисине у Епархији бихаћко-петровачкој, презвитера др Драгана Карана, професора Православног богословског факултета у Београду, и свештеног братства Светоархангелске обитељи.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Исихије је, између осталог, рекао: „Знамо да су ангели нераздвојни од наших живота. Неки мисле да су ангели само код хришћана, али знамо из разних сведочанстава, да ангели чувари постоје код сваког човека који дође на овај свет, код сваког који се уопште зачне, свако добија анђела чувара. Наравно, при крштењу ми добијамо могућност да на потпуни начин можемо да примимо благодат коју добијамо кроз анђела чувара, да будемо свесни да је он са нама, да можемо да му се молимо, да можемо да црпемо благодат, енергију и снагу од нашег заступника, нашег анђела чувара и од осталих ангелских сила, и да знамо да када год чинимо врлину, када год живимо по Јеванђељу, да се наш анђео радује и да имамо од њега подстицај, подстрек. А када се одвајамо од Бога, демони се радују –  они нас томе и наводе. Као што и Сâм Бог поштује и чува нашу слободу, тако и анђели поштују нашу слободу и не врше насиље над нама да не бисмо учинили грех. Врлина мора да буде слободна, мора да буде свесна, морамо да тежимо врлини и да проучавамо Јеванђеље и свете Оце, да знамо шта је врлина и да по својој вери живимо, да будемо и православни, а да имамо и право живљење – и тада смо у заједници са ангелима. Овде, на светој Литургији, сабран је сав свет видљиви и невидљиви. Ту су анђелске силе, и ту су и наши светитељи, и сви наши који су до сада пре нас живели и који су се упокојили. Сви служимо Господу славе и сви се заједно молимо Њему и приносимо Му благодарење за све што нам је дао, знано и незнано, и за сву благодат коју смо имали и коју ћемо имати до краја нашег живота.ˮ

После заамвоне молитве, Епископ мохачки г. Дамаскин је благословио славске дарове, после чега је Преосвећени владика Исихије честитао братству манастирску славу, а свима присутнима је пожелео благословен празник.

Print Friendly, PDF & Email