Прослављен Ђурђиц – слава Града Новог Сада

У четвртак, 3/16. новембра 2023. године, на празник Обновљења храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц, литургијским сабрањем у Саборном храму у Новом Саду прослављена је слава Града Новог Сада.

Богослужбена прослава Ђурђица отпочела је у навечерје празника празничним бденијем у Саборном храму Светог великомученика Георгија, које је, у молитвеном присуству Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја и Епископа мохачког г. Дамаскина, служио протојереј Велимир Врућинић, настојатељ Саборног храма, уз саслужење ђакона Мирослава Николића.

На светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски господин Херувим, уз саслужење Преосвећене господе епископа бачког Иринеја, ваљевског Исихија и мохачког Дамаскина, свештенства и ђаконства Епархије бачке.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Херувим је, између осталог, рекао: „Мисија светог великомученика Георгија у целокупном животу била је повезана искључиво са љубављу Христовом којом је зрачио и којом је побеђивао све непријатеље. Његов мач, као војсковође, није био мач који је ширио мржњу, него који је искључиво из љубави према Богу спасавао друге, јер је то крст војсковође који је следовао Христа, који је љубио Христа као најсавршенији узор овде на земљи и који је својим трудом, подвигом живота покушавао да целога себе преда Христу. Заиста је то успео и Бог га је благословио венцем вечне славе и даровао му да може, и да схватимо и ми кроз њега, кроз његов живот шта је суштина и шта је благослов овде на земљи. Благослов јесте да живимо са Богом, да љубимо Бога свим срцем и душом својом, да схватимо да је то једини начин нашега опстанка, једини начин нашега живота и смисла овде на земљи и правога пута и усмерења који се искључиво темељи изграђујући Царство Божје. А Царство Божје је овде међу нама, са нама овде на светом богослужењу, јер смо сви ми храмови Духа Светога и као такви јесмо опредељени за Царство Божје. Не можемо другачије живети и не можемо другачије схватити Цркву Божју него као савршенство љубави, савршенство Царства Божјега, као савршенство које нам осмишљава живот овде на земљи, у љубави једних са другима, испуњавању, заправо, тих највећих вредности које се утемељују и уграђују у човека као најсавршеније биће овде на земљи. Човек не сме да промаши свој циљ, не сме да оде у ону другу крајност – у крајност греха који ће му замрачити лице, који ће га одвести у тамницу смрти, већ мора да види смисао живота овде на земљи кроз љубав Христову и кроз оно што Господ доноси овоме свету. То нам потврђују бројни светитељи. То нам потврђује и свети великомученик Георгије. То нам потврђују и сви дивни људи из рода нашега који су својим животом посведочили име Христово.ˮ

После заамвоне молитве, Епископ ваљевски г. Исихије је благословио славске дарове принете у славу Божју, а у част светог великомученика Георгија.

По отпусту свете Литургије, Епископ бачки г. Иринеј заблагодарио је, у име свих присутних и у своје лично име, Епископу осечкопољском и барањском г. Херувиму на служењу свете Литургије и Преосвећеној господи архијерејима који су саслуживали, као и свештенству и благоверном народу на молитвеном учешћу у прослави славе Града Новог Сада. Преосвећени владика Иринеј је честитао славу и свима који прослављају Ђурђиц као своје крсно име.

Светој Литургији у Саборном храму су присуствовали: г. Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада, госпођа Јелена Маринковић Радомировић, председник Скупштине Града Новог Сада, г. Никола Бањац, посебни саветник министра одбране, г. Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, професор др Драган Станић, председник Матице српске, др Радивоје Стојковић, директор Гимназије „Јован Јовановић Змајˮ, др Весна Туркулов, државни секретар у министарству здравља Владе Републике Србије, г. Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада, г. Никола Перваз, председник Црквене општине новосадске, и многи други представници друштвеног и културног живота Новог Сада.

После свете Литургије, у свечаној дворани Градске куће у Новом Саду, Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим је извршио чин благосиљања славских дарова. Честитајући сабранима славу Града Новог Сада, владика Херувим је рекао: „Нека буде на здравље и на спасење, градоначелниче, данашња слава заједно са вашим сарадницима, члановима Градске управе и свима који брину о реду и поретку, нека вас све Господ крепи и саборност увек да буде наша основа у животу, као што нас је о том у свом животу поучавао свети великомученик Георгије. Нека је благословен данашњи дан и ово наше сабрање овде, ваша крсна слава и нека је на многе и благе године. Живели!ˮ

Г. Милан Ђурић, Градоначелник Града Новог Сада, истакао је да је Нови Сад препознат као мултикултурална, мултиконфесионална, мултинационална средина, која узрaста под окриљем свог заштитника светог великомученика Георгија: „Данас, на овај велики празник, празник свих Новосађана, могу да кажем да је Ђурђиц наша слава, наш духовни темељ који нас води да напредујемо, да развијамо наш град. Нека нам наш заштитник дâ снаге да пребродимо све изазове који нас несумњиво очекују и да никада не посустанемо у даљој борби за све наше грађане који живе у Новом Саду.ˮ

Овогодишњи кум славе био је г. Душан Тадић, капитен фудбалске репрезентације Србије. Свечаности у Градској кући присуствовали су и представници традиционалних Цркава и верских заједница, као и угледне личности културног и друштвеног живота Новог Сада.

Print Friendly, PDF & Email