Света Литургија у храму Вазнесења Господњег на Клиси у Новом Саду

У недељу, 30. октобра / 12. новембра 2023. године, на светој Литургији у храму Вазнесења Господњег на Клиси у Новом Саду началствовао је протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин, настојатељ храма, уз саслужење протосинђела Харитона, настојатеља Светоархангелског манастира у Ковиљу, свештенства више епархија Српске Православне Цркве и новосадских ђакона. Светој Литургији су молитвено присуствовали Преосвећени Епископ бачки господин др Иринеј и Преосвећени Епископ мохачки господин Дамаскин, свештенство и ђаконство Епархије бачке, као и монаштво из више епархија Српске Православне Цркве.

У беседи после прочитаног јеванђелског одељка, протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин је, између осталог, рекао: „Веома је важно да се не плашимо близине Божје него да се трудимо да увек будемо са Господом. Да знамо да је лепота живљења човековог – близина Божја. То нам поручује и Црква, то нам поручује вера наша и учи нас да је циљ и смисао човековог живота близина Божја. Зато вас молим, браћо и сестре, да се трудимо да негујемо однос са Богом кроз свету Литургију. Господ нам се пројављује кроз свету Литургију, кроз свето Причешће ми се са Њим сједињујемо, а и кроз сва остала молитвословља и све оно што нам наша вера поручујеˮ, истакао је у беседи прота Бранко.

После отпуста свете Литургије, поводом одласка протојереја-ставрофора Бранка Ћурчина у мировину, сабраном верном народу се обратио Преосвећени Епископ бачки Иринеј, који је, између осталог, рекао: „Tаланте које је добио oтац Бранко – захваљујући свом духовном, хришћанском, православном васпитању, својој припреми за свештенички чин, и ученичким ставом и држањем према знаменитим епископима свештеницима и духовницима времена у којем је стасавао – није закопао у земљу, није ленствовао кроз живот, напротив; често и на рачун породице која је имала и разумевања и трпљења и стрпљења, јер је увек био у некој пастирској обавези, без радног времена, без предаха, уз додатно старање о угроженим нашим младима у Земљи живих где се лече од зависности, уз старање о затвореницима, о болесницима, о свима који су у било којој тузи и невољи.  Уверен сам да ће и даље, до последњега даха, улагати напоре да помаже, и што се тиче Земље живих и у другим поверљивим и важним облицима служења Богу и Роду, и да ће своја животна искуства и сазнања преносити на млађе, да би и они наставили да раде на Њиви Господњој успешно као што је и он радио. Наравно, ни моја ни било чија друга људска похвала, ни њему ни било којем свештенику није потребна; надам се да није барем штетна, јер неко сасвим млад, неискусан, можда чак и поверује за себе да је нешто особено и да је можда по нечему и бољи од других, али људи који прођу кроз живот, дођу до животне и духовне зрелости, знају да ми никада не чинимо довољно за Господа и за Цркву Његову. Треба да чинимо све што можемо, али и када учинимо све што можемо, увек смо свесни да смо као непотребне и бескорисне слуге јер чинимо оно што смо дужни чинити, ништа прекомерноˮ, истакао је Преосвећени владика Иринеј, који је после обраћања уручио проти Бранку крст.

Потом се сабранима обратио протојереј-ставрофор Боро Видовић, парох Вазнесенског храма на Клиси, који је у име свештеног братства храма захвалио проти Бранку и пожелео му дуг живот и добро здравље у мировини. Речима благодарности обратио се и прота Бранко Ћурчин, који је заблагодарио Богу, захвалио Епископу бачком Иринеју на молитвеној бризи, саветима и помоћи коју је имао током своје парохијске службе, и нагласио важност послушања Цркви и епископу.

На светој Литургији је појао хор Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској и хор Вазнесенског храма на Клиси. Светој Литургији су присуствовали г. Никола Перваз, председник Црквене општине новосадске, и г. Момчило Гајић, кум храма.

Print Friendly, PDF & Email