У Саборном храму у Новом Саду прослављен празник Светог великомученика Димитрија

На празник Светог великомученика Димитрија – Митровдан, у среду, 26. октобра / 8. новембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј началствовао је на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког господина Дамаскина, свештенства Саборног храма и новосадских ђакона.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Епископ бачки Иринеј је, између осталог, рекао: „Данас смо сабрани на празнични дан, у овом светом Саборном храму, да прославимо, заједно са свима светима, са целокупном Црквом Божјом, светога великомученика Димитрија Солунског Мироточивог Чудотворца. Он је био војник, војвода или официр високог ранга, али је издржао сва мучења, не одрекавши се Имена Христовог и љубави према Њему, иако је мучен и испитиван управо зато да би био сломљен и да би се одрекао Христа. Наше данашње време донекле подсећа на та древна, далеко прошла времена. Време мучеништва никада није прошло у историји Цркве. Имамо периоде када се чини да је све мирно и спокојно, и у тим периодима често ми хришћани, па и они најоданији у вери, умемо да се опустимо, да претворимо своју веру у неку врсту рутине, свакодневице, и на тај начин почињемо да заборављамо да се не ради о формалностима, спољашњим традицијама, него о најдубљој потреби наше душе, нашег бића за животом вечним, за спасењем, за пуноћом живота, једном речју – за Живим Богом, без Којег смо ми само мртваци који ходају, а који једног дана неће ни ходати. Стога, пример светих мученика који су сведочили своју веру, своју љубав по сваку цену, и по најскупљу цену својим животом – по речи Христовој да нема веће љубави од те да неко положи живот свој за ближње своје, за пријатеље, браћу и сестре своје, а то су управо они чинили, сведочили су веру своју и верност своју да би подржали на путу спасења све своје ближње, сву своју браћу и сестре по Богу, и зато су велики и не умиру никада. Данас се од нас не тражи да страдамо на тај ужасни начин како су страдали древни мученици и како страдају данас многа наша браћа и сестре широм света. Ми, међутим, морамо увек, у времену у којем живимо, где нас је Промисао Божји поставио, да непоколебиво будемо верни Господу Христу и онда ће и Он преко нас – макар колико ми били слаби, наизглед немоћни, беспомоћни – сведочити Своју истину, Своју вечну правду, Своју вечну љубав и спасавати род људски. Зато су сви свети угодници Божји велики и пред Богом и пред људима, а поготову велики свети мученици и међу њима, наравно, свети Димитрије. Због тога је он веома поштован у целом православном свету. Многи храмови су му посвећени, а и велики број породица православних хришћанских породица у нашем народу слави га као своју славу, као своје крсно име.ˮ

По отпусту свете Литургије, Епископ бачки Иринеј је пожелео свима срећан и благословен празник Светог великомученика Димитрија и срећну славу свим свечарима.

Print Friendly, PDF & Email